Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović ugostio sudionike međunarodne vatrogasne vježbe

NA PRIJEMU U GRADSKOJ UPRAVI RAZGOVARALO SE O BENEFITIMA MEĐUNARODNE SURADNJE

U prostoru kaštelanske Gradske uprave u Kaštel Sućurcu upriličen je prijem za vatrogasce iz Hrvatske, Slovenije i Italije koji sudjeluju na vatrogasnoj vježbi u sklopu EU projekta kroz čije je provođenje formirana multinacionalna postrojba, opremljena za intervencije na moru i desant helikopterom na brodove. Predstavnike vatrogasnih zajednica primio je gradonačelnik Denis Ivanović, a susretu su nazočili: Alberto Maiolo zapovjednik vatrogasaca provincije Trst sa suradnicima, Jan Brodar zapovjednik gasilske brigade Koper, Dino Kozlevac vatrogasni zapovjednik Istarske županije sa pomoćnikom Emanuelom Krstulovićem te predsjednik Vatrogasne zajednice grada Kaštela, Tomislav Vidić.

Susret je bio prilika za razmjenu iskustava, a zaključak je da Hrvatska vatrogasna zajednica ide u korak sa kolegama iz susjednih zemalja. Zapovjednik Dino Kozlevac predstavio je vježbu i kolege s kojima je stigao te se posebno zahvalio na prijemu kojim se na još jedan način daje podrška vatrogascima i njihovom djelovanju, a potom je prepustio riječ ostalima te se prihvatio uloge prevoditelja.

„Stigli smo u vaš grad radi obuke koja se zasniva na jednom multinacionalnom EU projektu kojeg odrađujemo sa kolegama vatrogascima iz Slovenije i Hrvatske, formirana je jedna postrojba koja može spašavati u ekstremnim uvjetima na moru uz korištenje helikoptera i ostalih sredstava “, rekao je zapovjednik Alberto Maiolo.

Gradonačelnik Ivanović je i sam nekoć bio aktivni član dobrovoljne vatrogasne zajednice, a zbog obveza danas je uz suradnike iz Grada logistička podrška vatrogascima u nabavku opreme i sredstava za njihov što uspješniji rad.

„Prije svega drago mi je da su u Kaštelima naši prijatelji vatrogasci iz Kopra, Trsta i Istre, a istarski vatrogasci su i nedavno bili kod nas što je znak uspješne suradnje. Ovakve vježbe su dokaz da su naši vatrogasci iz Grada Kaštela kvalitetni i dobro opremljeno u čemu im kao Grad pomažemo.  Prije šest, sedam godina smo nabavili tri vatrogasna vozila, a ove godine stići će još tri nova namijenjena gašenju šumskih požara. Od ove godine smo u sustav uveli još tri nova profesionalca tako da smo od dosadašnjih devet sada na brojci od dvanaest profesionalnih vatrogasaca, pa smo s tim uz naše dobrovoljce spremni na bilo kakve, ne daj Bože, katastrofe“, poručio je Ivanović.   

Zadovoljstvo posjetom kolega iz Hrvatske i susjednih zemalja izrazio je i Tomislav Vidić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Kaštela.

„Kao što je već poznato, u Kaštelima djeluju tri dobrovoljna vatrogasna društva, Kaštel Gomilica, Kaštel Sućurac i Kaštela. Imamo također i jedinicu na moru pa mi je drago što ćemo surađivati na ovoj vježbi, a nadamo se i budućoj suradnji na nekom od EU projekata. Moram istaknuti naš konstantan rad s djecom i mladima jer je to naša budućnost i zahvaljujući tomu imamo jaku tradiciju dobrovoljnog vatrogastva u Kaštelima. U subotu nas očekuje vatrogasno natjecanje u Milnoj na Braču na kojem će sudjelovati preko 120 djece s područja Kaštela što je dokaz da imamo jaku bazu za održavanje spomenute tradicije. Ujedno se moram zahvaliti gradonačelniku i Gradu na podršci i pomoći, jer što god ga pitamo odgovor uvijek glasi – može“, rekao je Vidić.

Zapovjednik vatrogasne brigade iz Kopra Jan Brodar, također se pridružio zahvali na prijemu i potvrdio pozitivna iskustva koja donose ovakve vježbe.