Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Kaštela u Londonu predstavljena novinarima, turističkim djelatnicima, biznismenima

Izložba „110 godina turizma u Kaštelima“, autorice Sanje Acalije, ove je srijede postavljena u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Londonu, a osim same izložbe predstavnici Muzeja grada Kaštela, kaštelanske Turističke zajednice, Grada Kaštela i srednje škole Beaća Radić, gostima su predstavili i Kaštela danas.

Prezentacija Kaštela u Londonu organizirana je na incijativu Davorke Žanić Dražić, savjetnice za gospodarstvo u veleposlanstvu u Londonu

- Danas u svijetu sve više postaje trend brendiranje zemalja kroz vinski i kulturni turizam, pa sam smatrala kako kulturno-povijesno nasljeđe Kaštela i priča o kaštelanskom crljenku svakako zavrjeđuje pozornost i izvan granica Hrvatske, pogotovo imajući u vidu kako je London sjedište najprestižnijeg sajma vina u svijetu – kazala je Dražić.

Postavljena izložba priča priču o počecima turizma u Kaštelima, koji su  vezani uz puštanje u promet željezničke pruge 1877. godine te uspostave parobrodskih veza sa Splitom, Rijekom i Trstom, kao i počecima organiziranog turizma u 1909. godini i prvom pansionu za strance kojeg je otvorio češki liječnik Henrik Šoulavy. U tadašnjoj turističkoj ponudi turisti su imali priliku uživati u različitim aktivnostima i medicinskim uslugama, ali i u obilascima i u uživanju u dalmatinskim specijalitetima i vinu.
Pa je tako ovom prigodom prezentirana i povijest kaštelanskog vinarstva i vinogradarstva, s naglaskom na priču o kaštelanskom crljenku, genetski istovjetnoj sorti s nadaleko poznatom američkom sortom zinfandel. Profesor srednje škole Braća Radić, Živko Skračić, za ovu je prigodu pripremio video prezentaciju i održao predavanje o kaštelanskom crljenku.

Na prezentaciji Kaštela, kaštelanskog turizma i vina u Londonu, specijalna gošća bila je nagrađivana britanska umjetnica Aggy Dadan koja je inspirirana posjetom Kaštelima i svime što je imala priliku vidjeti u tom gradu, predstavila čokoladni reljef „Od Splita do Trogira“, pri čemu je koristila i kaštelanski crljenak. Umjetnica je također izradila i čokoladnu skulpturu Kaštelanke u narodnoj nošnji.

Ovoj prezentaciji Kaštela, kojoj je domaćin bio veleposlanik Igor Pokaz, nazočili su predstavnici brojnih uglednih medijskih kuća, a neki od njih su CNBC, The Sunday Times Travel Magazine, The Mail on Sunday, The Telegraph, The Financial Times i The Indepedent, predstavnici putničkih agencija, a među njima IKB Travel, Prestige Holidays i Angela Shanley Associates Ltd, distributeri specijalizirani za neotkrivena vina, Novel Wines, investitori u vina te raznih biznismeni i ljubitelja vina, predstavnici britansko-hrvatskih udruga i akademskih zajednica University College London, Cambridge i Oxford te drugi.

Među gostima bio je i Eugene Bari, izvršni menadžer Iconic World PowerBoat Race koji je krajem prošle godine bio u Kaštelima te, kako je kazao, ponio kući izuzetne dojmove. Kao direktor za komercijalne i operativne poslove u seriji za utrke Iconic World Powerboat, razmišlja o mogućnosti održavanja svjetske utrke u Kaštelanskom zaljevu. Radi se o svjetskoj utrci motornih čamaca, poznatijoj kao Formula 1 motornih čamaca, koja zemljama domaćinima donosi značajnu korist.

Kaštelansku delegaciju na ovom su događanju predstavljali između ostalog zamjenica gradonačelnika Kaštela Jadranka Matok-Bosančić, ravnatelj Muzeja Ivan Šuta, ravnateljica srednje škole Braća Radić Marija Kezele te direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

Priča o kaštelanskom turizmu, vinima, ljepotama i povijesti grada podno Kozjaka zainteresirala je i predstavnike zrakoplovne kompanije The British Airways koja od ovog ljeta po prvi put uvodi direktne letove koji će povezati Kaštela i Split sa zračnom lukom London City Airport.

Izvor: PGK