Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Kaštela ponovno u samom vrhu po stopi prirodnog prirasta stanovništva

Kaštela su i ovoga puta u samom vrhu gradova u Republici Hrvatskoj koji bilježe prirodni prirast stanovništva. Odmah iza Solina, Metkovića i Imotskog, Kaštela bilježe rast broja novorođene djece u odnosu na broj preminulih u 2020. godini – pokazuju to najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Posljednjih nekoliko godina Kaštela se nalaze na samom vrhu gradova s najvećim prirodnim prirastom, a osim toga, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da grad pod Kozjakom bilježi iznimno visoke brojke doseljenih stanovnika što ga smješta na sam vrh najpoželjnijih gradova za život.

Po izdvajanju za demografiju i obrazovanje Grad Kaštela se također nalazi u samom vrhu gradova u Republici Hrvatskoj. Kontinuirano se ulaže u gradnju i opremanje dječjih igrališta što uključuje i novoizgrađena igrališta poviše magistrale. Povećane su jednokratne naknade za novorođenu djecu, a jedna od novijih pronatalitetnih mjera je i naknada u iznosu od 500 kuna za majke koje ostaju kod kuće do 3. godine djetetova života. Status posvojitelja izjednačen je sa statusom roditelja. Najboljim učenicima i studentima Grad svake godine dodjeljuje 120 stipendija, sufinancira javni prijevoz, kupnju radnih bilježnica, putne troškove za Erasmus kao i produženi boravak.

- Sve ovo dokazuje da smo na dobrom putu jer su djeca, mladi i obitelji naša budućnost, a Grad Kaštela će i ubuduće novim demografskim mjerama poticati razvoj djece i obitelji – ističe gradonačelnik Denis Ivanović.

Posjetimo, Državni zavod za statistiku objavio je podatke o prirodnom prirastu i broju rođenih beba u prošloj godini koji, na žalost, potvrđuju da je Republika Hrvatska i dalje u debelom minusu i slijedi negativne demografske trendove. Pozitivan prirodni prirast – više rođenih nego umrlih, prošle je godine tako zabilježilo tek sedam hrvatskih gradova, tri manje nego što ih u plusu bilo u prethodne četiri godine, a u čak 28 gradova negativna brojka je troznamenkasta.