Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

KAŠTELA MORAJU UPRAVLJATI SVOJOM OBALOM

Na inicijativu gradonačelnika Splita Željka Keruma, u utorak, 11. svibnja, okupili su se gradonačelnici osam gradova uz more, među kojima je bio i gradonačelnik Kaštela, Josip Berket, a s ciljem da ukažu na nelogičnost i štetnost Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama."Razumljivo je što smo se sastali jer nas povezuje more, koje je naša zajednička sudbina. Pitanje gospodarenja morem je pitanje razvoja grada, ako se grad ne može razvijati na svojoj obali onda to sasvim sigurno nije u interesu građana. Zbog toga je nužno da predstavnici tih gradova sudjeluju u kreiranju zakona jer na taj način štite interese svojih građana", kazao je, nakon sastanka u Splitu, gradonačelnik Berket, podsjetivši kako Kaštela imaju veliki potencijal na svojoj obali, te da bi Grad Kaštela najbolje gospodario svojim prostorom.

Gradonačelnik Kaštela je iznio niz primjera gdje je obala devastirana i uništena, a negdje i opasna za prolaznike. Grad to mora hitno sanirati, a u isto vrijeme nema ovlasti upravljanja obalom. "Definitivno se nećemo miješati u upravljanje nekim postrojenjima, koja su od državnog interesa, kao što su prekrcaj cementa, troske, goriva, ali s kaštelanskim rivama i mandračama najbolje bi upravljao Grad", zaključio je gradonačelnik Berket.

Sudionici sastanka su se suglasili kako svaki grad, a posebno veliki, mora upravljati svojom obalom, zbog čega traže doradu Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.