Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Jesen u Kaštelima 2021.

U svrhu promicanja poljoprivredno-turističke ponude, tradicijskih djelatnosti i poljoprivredne tradicije Kaštela, Udruga za promicanje kvalitete života, kulturnih vrijednosti i baštine 'Šušur', Turistička zajednica grada Kaštela, pod pokroviteljstvom Grada Kaštela, te u suradnji s kaštelanskim odgojno-obrazovnim ustanovama  i udrugama organizira manifestaciju 'Jesen u Kaštelima – Sajam plodova zemlje' u kojoj su objedinjene i manifestacije Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Događanje se održava povodom Svjetskog dana hrane i obilježavanja 28. obljetnice primanja Hrvatske u članstvo Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda.

Poljoprivreda u Kaštelima ima dugu i bogatu tradiciju stoga odgojno-obrazovne ustanove i udruge doprinose već 30 godina kroz ovu manifestaciju podizanju svijesti građana o očuvanju i zaštiti okoliša, zdravoj prehrani, ekološkoj poljoprivredi, očuvanju autohtonih poljoprivrednih kultura i očuvanju tradicije. Otkriće Kaštelanskog crljenka, kao sinonima vinske sorte Zinfandel učinio je grad Kaštela jednim od najpoznatijih vinskih destinacija u svijetu i veliko je priznanje generacijama vrijednih  kaštelanskih vinogradara i vinara .

Svečanostima Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godina kao narod i kao pojedinci podareni.

Na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovat će učenici i nastavnici iz Petrinje, OŠ Ivan Goran Kovačić, jedne od petrinjskih škola koja je stradala u katastrofalnom potresu.

Manifestacija „Jesen u Kaštelima“ imat će i ove godine humanitarni karakter. Stoga pozivamo sve one koji će sudjelovati, građane, vlasnike pekara i sve sudionike manifestacije, da donesu kolače i slastice koje će idućeg dana biti podijeljene građanima u Petrinji na štandu ispred crkve na kojem će pisati „Kaštela Petrinji s ljubavlju“ (kolači moraju biti upakirani). Ovom gestom organizatori žele stanovnicima Petrinje pokazati da nisu sami.

Pozivamo Vas da se prijavite za sudjelovanje na ovoj manifestaciji, te da na svojim štandovima prezentirate svoje aktivnosti i proizvode , te bogatstvo kaštelanske tradicije, poručuju organizatori.

Prijaviti se možete na sljedeći broj i e-mail:

Kontakt telefon: 091/255 14 00
e-mail: kastelanskakronika@gmail.com

Program će se održati u subotu, 16. listopada 2021. U Dudanovom parku u Kaštel Kambelovcu od 9 do 14 sati. Svečano otvaranje manifestacije je u 10 sati uz kulturni - gastro program, blagoslov kruha i plodova zemlje, nastup KUD-ova, klapa i djece, obilazak štandova te podjelu zahvalnica sudionicima.