Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Izložba Petra Jakelića u Muzeju grada Kaštela

U izložbenom prostoru dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću večeras s početkom u 19:30 sati bit će otvorena izložba slikara i grafičara  Petra Jakelića koja će predstaviti radove malog formata nastale od 1961. do 2018. godine.

Slikarstvo Petra Jakelića od samog je početka  suglasje neonadrealističkih strujanja, s kojima se susreo za vrijeme studija  krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina,  i klasičnog, lirskog realizma i simbolizma. To pokazuju i dosad neizlagani mali formati,  nastali od 1961. do 2018. Ove male slike nastale u pedesetsedmogodišnjem rasponu  privilegij su i zanimljivost.  Za izložbu je odabrano sedamdeset šest radova  rađenih su u različitim tehnikama, u kojima ćemo prepoznati  vrsnog crtača, grafičara i slikara s jasnom pozornošću prema métijeru.   Tematske podloge i motiviku desetljećima  crpi iz imaginarnog  i simboličnog svijeta odrastanja  u Prugovu u Dalmatinskoj zagori,  mediteranske kulture i klasične mitologije. U Jakelićevim fantazmagoričnim   prikazima često možemo prepoznati  geografske i simbolične "sudare"  surove i tajanstvene  Zagore i razigranog i obećavajućeg Mediterana.  Osim u motivici, u kojoj  često spaja folklornu ikonografiju  i mitologiju, simboliku izražava  i bogatom kromatikom. 

Izložbu organizira Muzej grada Kaštela, a pratit će je katalog s reprodukcijama izloženih djela te tekstom  autorice izložbe, muzejske savjetnice Mirele Vujević Duvnjak.