Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Izložba „Dionizijski ples – jedan slikar, jedan kipar“

U prostorijama Muzeja grada Kaštela u dvorcu Vitturi, ovoga četvrtka 11. srpnja, s početkom u 21 sat otvara se izložba Borisa Bućana i Petra Dolića „Dionizijski ples – jedan slikar, jedan kipar“

Dragocjen   doprinos ukupnom hrvatskom nacionalnom umjetničkom i baštinskom  korpusu  svakako je Zbirka Dagmar Meneghello sa oko 5000 djela koju je Dagmar Meneghello počela stvarati  od 1967. godine.  Brojna su i tematski raznolika djela  Borisa Bućana i Petra Dolića  u  palmižanskoj Zbirci.   Muzej grada Kaštela priredio je  zajedničku izložbu, u bajkovitom ambijentu kaštela Vitturi, ovih dvaju rasnih  umjetnika, Mediteranaca po vokaciji. Naziv izložbe "Dionizijski ples: jedan slikar – jedan kipar" sintagma je koju je "skovala" gospođa Meneghello a koja sažima prirodu djela obaju umjetnika, i to u onom najjednostavnijem poimanju božanstva Dioniza (Bakha), u smislu  zanosa i nesputanosti.  Toj atmosferi neposrednosti, ujedno i izvoru umjetničke inspiracije, osim prirodnih zatečenosti otoka, pridonosi raskošna flora na otočkom  imanju  koju obitelj Meneghello obnavlja i njeguje. Veliki broj radova na izložbi  inspiriran je otočkim  motivima,  a mnoga su nastala na Palmižani.

Izuzetno naglašene individualnosti i kritičkog promišljanja umjetničkog i umjetnosti Boris Bućan određenim konceptom kao temom i postupcima dovodi u pitanje kriterije i postulate umjetničke discipline i metijera.  Bućanovi radovi transformiraju stvarnost (obične slike realiteta) u vizualnu semiotiku apostrofirajući plošnost  kao normu  svog slikarskog jezika.  Osim semiotičkih značenja, oni istodobno nude  ludičku zaigranost i humor propitujući  „perspektivu  smisla“.    Životni prizori  transformirani umjetničkim imaginacijama, slični su kod obojice umjetnika po minimalizmu i lapidarnom, iskonskom izričaju . Svojom stvaralačkom imaginacijom, vještinom i znanjem Petar Dolić stvara oblike  koji pulsiraju životom iz same jezgre kiparskog materijala. Po svojoj kiparskoj prirodi Dolić je usidren u volumenu; sabitosti forme, jednostavnosti, a grubost obrade  postupno biva  zamijenjena misaonim tragovima alata koji odaju "ugođenost" majstora i materijala, pa sve do oblih, transparentnih  volumena i nježnih  vizualno zavodljivih formi koje se mogu beskonačno granati…

Na svečanom otvorenju o umjetnicima  će govoriti uvažena povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica Margarita  Sveštarov Šimat , autorica niza nadahnutih eseja o slikarskim konceptima  Borisa Bućana tiskanih u katalogu.  Svakome umjetniku tiskan je opsežan  katalog u zajedničkoj nakladi, Muzeja grada Kaštela i Dagmar Meneghello.

Izložba je kulturni sadržaj dostojan i većih urbanih sredina.  Raskošno vizualno iskustvo  u spomeniku kulture,  Kaštelu Vitturi  izgrađenom u moru prije više od 500 godina biti će zasigurno kulturni doživljaj za pamćenje. 

Kustosica izložbe je Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica, a izložba se može pogledati do 2. kolovoza 2019.