Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Izbor djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović u Muzeju grada Kaštela

U utorak, 27. srpnja 2021. godine u Muzeju Grada Kaštela u 20 i 30 sati bit će predstavljena izložba slika „Emanuel Vidović – Izbor djela iz fundusa Galerije Emanuel Vidović“u organizaciji Muzeja grada Kaštela i Muzeja grada Splita.  Autorica izložbe je  Nela Žižić muzejska savjetnica, a kustosica izložbe je Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica. 

 Izložba prikazuje presjek stvaralaštva  splitskog slikara venecijanskoga formativnog iskustva  Emanuela Vidovića po kustoskoj koncepciji Nele Žižić. Gostovala je  u Varaždinu, Sisku, Samoboru, Mostaru i Klanjcu. 

Emanuel Vidović  bio je središnja ličnost kulturnog života u Splitu na početku 20. stoljeća i nositelj modernih umjetničkih  tendencija.  Ovo je njegovo prvo  gostovanje u Muzeju grada Kaštela,  a realizirano je sredstvima Ministarstva kulture i Grada Kaštela.  Kaštelanska publika vidjet će 29 Vidovićevih slika nastalih u razdoblju, između 1897. i 1953. godine. Slike su to nastale  u tehnici ulja na platnu, drvu ili papiru, akvarela, pastela i u kombiniranoj tehnici  ulja i gvaša. Izložena su djela različitih motiva koje je  on duboko doživljavajući otkrivao i crpio iz atmosfera i ugođaja   krajolika i interijera, po čemu je  najprepoznatljiviji.   Izložba obuhvaća  rane slike venecijanske lagune, Chioggie; vedute i motive  Splita, Vranjica, Solina, Trogira, Čiova; slikovite interijere  splitskih i trogirskih crkava, splitske katedrale;  vlastite intimne interijere, poput  ateljea, blagovaonice ili sobe; mrtve prirode. …

Izložbu prati katalog opsega 24 stranice.

Pri posjetu Muzeju obavezno je pridržavanje epidemioloških mjera koje je propisao HZJZ i odluka koje je donio Stožer civilne zaštite RH.