Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Ivanović s građanima Raduna i Kaštel Sućurca

-Ovo što smo odradili u prva tri Mjesna odbora dokaz je da mislimo na potrebe naših građana. U šest godina svog gradonačelničkog mandata svakim utorkom primam građane, ponekad i cijelo, pa čak i produženo radno vrijeme do 17 sati. Svjestan da pojedini građani zbog poslovnih obveza ne mogu doći direktno u moj ured utorkom, odlučio sam da zajedno sa svojim najužim timom, pročelnicima i direktorom komunalnog poduzeća Zeleno i modro, dođem pred građane, u sredine gdje žive-kazao je kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović nakon što je obišao prva tri mjesna odbora: Rudine, Radun i Kaštel Sućurac.

Građane u prvom redu brinu isti problemi, a odnose se na infrastrukturu, vodu i kanalizaciju. Premda su radovi na Aglomeraciji teškoj više od pola milijarde kuna u završnoj fazi, ostalo je pak pojedinačnih problema građana, a na infrastrukturu ne mogu se spojiti, u najvećem broju slučajeva, zbog imovinsko-pravnih odnosa i sličnih razloga. 

Gradonačelnik je, kako je kazao na sva tri skupa građana već upoznat s tim problemima te je najavio da početak radova na aglomeraciji mogu očekivati na proljeće, kad je riječ o Rudinama i Radunu.

-Prije par dana smo imali sastanak s Vodovodom i kanalizacijom a oni su nositelji projekta. Mogu kazati da su potvrdili kako  će kroz nekih mjesec dana raspisati natječaj za radove. To će biti procedura koja će sigurno trajati nekoliko mjeseci, možda i pola godine. Radove možemo očekivati na proljeće 2024.- rekao je gradonačelnik građanima Rudina i Raduna.

Osim komunalnih problema, stanovnici su se požalili i na probleme s plavljenjem i to na području Sućurca u staroj jezgri, dok su svi mahom, u sva tri mjesna odbora, zatražili postavljanje ležećih uspornika, dok su neki građani u ulici Put Malačke prilikom radova na ležećim policajcima vlasnicima kuća zatvorili odvodne kanale, zbog čega se stvaraju veliki udari vode.

Brojni građani koji žive u blizini magistrale u Radunu požalili su se da se na tom području iznimno brzo vozi, a kao rješenje za to predlažu postavljanje kamera za kontrolu brzine kojih na području Kaštela itekako fali.

- Noćima ne možemo spavati, vozi se preko 200 kilometara na sat, a nema zaštite od buke – kazao je jedan od stanovnika Raduna.

Gradonačelnik je obećao da će taj problem riješiti kroz nekih pola godine i to u suradnji s Policijskom upravom Kaštela i MUP-om.

Osim toga, par stanovnika Raduna požalilo se na prijelaz preko pruge. Vele, vozila se tamo ne mogu mimoići, a zbog nagiba ih lako i oštetimo.

- Problem je velika visinska razlika, već smo razmišljali o tome. Nema smisla graditi tunel, on bi bio predug – kazao je gradonačelnik Ivanović i obećao iznaći rješenje.

Sućurani su se, između ostalog,  požalili na stanje u Jerčićevoj  ulici u kojoj vlasnici obiteljskih kuća svojim vozilima uzurpiraju prometnicu. Gradonačelnik se složio da taj problem treba riješiti i predložio da Grad, građani i Mjesni odbor zajedno iznađu rješenje na dobrobit svih.

Svoje nezadovoljstvo iskazali su pojedini stanovnici istočnog dijela mjesta koji žive kraj Cemexa i željezare. Zbog konstantnog prolaska brojnih šlepera, cesta je u lošem stanju, a tu je i problem s otpadom oko željezare koji im ulazi u dvorišta i pada po biljkama, odjeći.

Gradonačelnik je kazao da su ostale još dvije faze radova na Tuđmanovoj cesti u Sućurcu, koji bi uskoro trebali krenuti. Što se tiče željezare, gradonačelnik je građane zamolio da im dostave slike otpada pa će se on obratiti Inspektoratu za zaštitu okoliša, a o problemu se već pričalo i na gradskom Odboru za zaštitu okoliša.

Pojedini građani iz Alfirevićeve ulice zatražili su veći broj polupodzemnih spremnika za otpad, kao i to da se kraj Jadranovog igrališta postave kamere zbog brze vožnje.