Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

GRADSKO VIJEĆE O CESTOVNOM PROMETU U KAŠTELIMA

VIJECE_O_CESTAMATema o sadašnjem stanju i budućem razvoju cestovnih prometnica u Kašelima, počela je u srijedu, 26. svibnja, u Gradskoj vijećnici minutom šutnje za sve poginule u prometnim nesrećama, kojih je u posljednjih desetak godina, na kaštelanskim ulicama, bilo čak stotinu.
Pored vijećnika i građana, ova ozbiljna tema okupila je predstavnike Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, Policijske uprave, te neovisne stručnjake.

U uvodnom dijelu predsjednik Gradskog vijeća, Darko Varnica, zahvalio je gostima što su se odazvali pozivu, te je naglasio kako su se na jednom mjestu našli svi čimbenici koji odlučuju o cestovnom prometu u Hrvatskoj pa tako i u Kaštelima. Izrazio je nadu kako će ubuduće i građani Kaštela sudjelovati u svim važnim odlukama, a gradonačelnik Josip Berket je na samom početku zamolio da se isključi svaka primisao na politiku jer se pitanje cestovnog prometa odnosi na sve građane podjednako.

Inžinjer Tonči Ljubetić iz Hrvatskih cesta izvjestio je o tekućim i planiranim radovima, naglsivši kako su se rokovi produžili prije svega zbog imovinsko-pravnih problema.

Neven Matijević, šef splitske Ispostave HC-a naglasio je kako će, u suradnji s policijom, učiniti sve da predstojeća turistička sezona prođe u redu.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste, Zlatko Čaljkušić izvjestio je o rekonstrukciji Ceste dr. Franje Tuđmana, te je najvio radove na uređenjeu križanju u Kaštel Lukšiću, kod škole i spojne ceste s D8.

Načelnik Policije u Kaštelima, Jozo Šitum, iznio je zanimljive podatke o broju vopzila, , prometu i nesrećama u proteklom razdoblju.

Dr. Ivo Lozić s Građevinskog fakulteta i dr. Ivan Dadić s Prometnog fakulteta govorili su o nužnosti rješavanja brojnih problema cestovnog prometa u Kaštelima.

Tehnički direktor Instituta za građevinrstvo Hrvatske, Mario Crnjak predstavio je Studiju razvoja prometnica, u kojoj je najviše zanimanja izazvala ideja da se podno Kozjaka gradi još jedna brza četverotraćna cesta. Za većinu sudionika to je još jedna devastacija Kozjaka.

Cjelovito izlaganje i raspravu s ove sjednice Gradskog vijeća Kaštela možete pogledati na video - snimkama koje slijede.