Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Gradonačelnik Denis Ivanović predstavio realizirane projekte u protekle tri godine

Denis Ivanović preuzeo je dužnost gradonačelnika prije tri godine, nakon što je u prvom krugu na lokalnim izborima dobio povjerenje građana. Upravo zbog svoje obveze i dužnosti prema građanima odlučio je sazvati konferenciju za medije i informirati javnost o tome što je sve, zajedno sa svojim timom, napravio u proteklom razdoblju, a svoj izvještaj započeo je ostvarenim projektima vezanim za komunalu. Tako je od početka mandata do danas, u komunalnu infrastrukturu uloženo 200 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Uključujući projekte koje provodi EKO agencija, samo u posljednjih godinu dana u Kaštela je uloženo 30 milijuna kuna što se odnosi na izgradnju vodoopskrbe i fekalne odvodnje.

  • Radovi na izgradnji vodoopskrbe Kaštel Gomilice su završeni, ovih dana će biti obavljen tehnički pregled i primopredaja tako da mogu ponosno najaviti spajanje prvih kućanstava za mjesec dana. U tijeku je izbor izvođača za vodoopskrbu u Rudinama. U zadnjih godinu dana, na predjelu Raduna, Rudina i dijela Gomilice izgrađeno je nešto manje od 6 km mreže. Što se tiče kanalizacije, u zadnje tri godine smo preko 60 ulica spojili na fekalnu odvodnju, a riječ je o ulicama koje nisu u nadolazećem projektu aglomeracije. Zahvaljujući Vodovodu i kanalizaciji te EKO Agenciji u prethodnom kvartalu sanirani su mnogobrojni ispusti zbog kojih smo protekle godine imali onečišćenje mora tako da vjerujem da ćemo ove godine toga biti pošteđeni – kazao je gradonačelnik Ivanović dodajući kako je završena druga faza uređenja Ceste dr. Franje Tuđmana od trgovačkog centra do Solina, a ove jeseni kreće treća faza rekonstrukcije.

Nadalje, uređen je nogostup u Kaštel Gomilici, a idućih mjeseci kreće sanacija nogostupa uz cestu u Kaštel Kambelovcu. Svake godine se za asfaltiranje ulica izdvoji oko 6 milijuna kuna proračunskog novca. U izgradnji je i groblje u Kaštel Kambelovcu čiji je dovršetak planiran do kraja ove godine, radovi u luci Kaštel Stari započeli su početkom godine, druga faza uređenja plaže Glavice u Kaštel Lukšiću također je u tijeku, u izradi su idejni projekti za obalu u Kaštel Sućurcu te dio Kambelovca i Kaštel Gomilice, kreće izrada glavnog projekta rive u Kaštel Novom tako da bi iduće godine trebali započeti radovi, uređuje se Villa Nika, a završena je obnova Opatičke kuće u Kaštel Gomilici. Kad su u pitanju europski fondovi, aktivno je šest projekata vrijednih 10 milijuna kuna.

  • Djeca i mladi su nešto za što se izuzetno zalažem tako da, osim što smo izgradili desetak novih dječjih igrališta, dva su u pripremi. Započinje izgradnja većeg igrališta u Kaštel Gomilici kraj crpne stanice te izgradnja dječje igrališta jugozapadno od kave u Kaštel Sućurcu. U pripremi je dokumentacija za proširenje vrtića u Kaštel Lukšiću. U prošloj godini smo sufinancirali nabavku radnih bilježnica s milijun kuna za sve učenike osnovnih škola, s većim iznosom sufinanciramo rad dječjih vrtića tako da se roditeljima naknada ne bi povećavala. Najvažnije je da su dosad sva djeca bila upisana, a nadam se da će tako biti i ove godine. Ukupno za vrtiće izdvajamo nešto manje od 30 milijuna kuna godišnje, a po prvi put smo uveli potpore obrtima za dadilje, dok 130 stipendija dijelimo učenicima i studentima plus produženi boravak. Svake godine dijelimo božićnice umirovljenicima i nezaposlenima, a već godinu dana prometuje i prva autobusna linija magistralom od zračne luke. Već dvije sezone financiramo dodatni tim hitne medicinske pomoći, a od 1. lipnja sufinanciramo rad radiologa u našem gradu. Oko milijun kuna izdvajamo za asistente u nastavi, po prvi put prošle godine smo uveli javni poziv za poduzetnike kojima smo dodijelili pola milijuna kuna, uvrijeme pandemije koronavirusa donijeli smo niz mjera pomoći poduzetnicima i građanima, pomogli smo KBC-u Split s 250 tisuća kuna za nabavku respiratora, a oko milijun kuna bit će uplaćeno poduzetnicima i obrtnicima zbog štete izazvane pandemijom – kazao je gradonačelnik Ivanović.

Za dio izgradnje kanalizacijske mreže ispod magistrale do obale izabran je izvođač radova, a prema informacijama iz ViK-a, radovi bi trebali krenuti u kolovozu ove godine. Završen  je natječaj za vodoopskrbu i kanalizaciju poviše magistrale od Kaštel Sućurca do Kaštel Kambelovca, u tijeku je odabir izvođača radova tako da bi ove jeseni i taj dio trebao biti aktivno građevinsko područje.