Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Gradonačelnik Denis Ivanović posjetio starije osobe u Udruzi sveti Jeronim

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, gradonačelnik Denis Ivanović posjetio je korisnike dnevnog boravka za starije osobe u Udruzi sveti Jeronim u Kaštel Gomilici. Ovom prilikom ih je pozdravio, poželio im dobro zdravlje i naglasio da je briga o osobama starije životne dobi obveza svih nas

-Grad Kaštela sustavno brine o svojim sugrađanima treće životne dobi kako bi im mogli osigurati visoku razinu kvalitete života koju zaslužuju, a veliku podršku pruža im i Udruga sveti Jeronim koja u suradnji s Gradom provodi cijeli niz programa od pomoći u kući, preko različitih kreativnih radionica, zapošljavanja žena koje brinu o starijim osobama, preko programa aktivnog starenja i pružanja izvaninstitucionalne skrbi. Drago mi je da sam i osobno sudionik svih ovih aktivnosti u okviru udruge, nekad kao predsjednik, a danas kao član i mislim da smo zaista napredovali i napravili mnogo za naše korisnike. Najviše me veseli što u programu dnevnog boravka vidim korisnike koji su s nama već više od deset godina. Vjerujem da smo svim ovim projektima i programima doprinijeli podizanju kvalitete života naših korisnika, a cilj nam je da što ugodnije i kvalitetnije provode svoje vrijeme u druženju i kreativnim aktivnostima - kazao je gradonačelnik Ivanović koji je dugi niz godina bio na čelu navedene udruge i započeo s provedbom brojnih socijalnih programa namijenjenim najugroženijim skupinama društva.

- Udruga sv. Jeronim od 2010. godine provodi program Pomoć u kući i to u početku pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, a od 2014. program nastavlja pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije. Osnovni cilj je pomaganje starijim i nemoćnim osobama u pogledu organiziranja prehrane, dostave namirnica, održavanje čistoće stambenog prostora, uređenje okućnice, koordinacija s nadležnim institucijama, pomoć pri obavljanju administrativnih poslova te ostale usluge koje doprinose kvalitetnijem načinu života. Tijekom 2020. godine evidentirano je oko stotinjak korisnika s područja Grada Kaštela koji koriste navedene usluge te je pruženo preko 5 tisuća usluga korisnicima programa – kazao je među ostalim, predsjednik Udruge sveti Jeronim Srećko Radan, a okupljenima su se ovom prilikom obratile psihologinja Doris Grgurin i sociologinja Carmen Lee Miletić.

Osim programa Pomoć u kući jednaku važnost ima i program „Uz mlade i starenje je lakše“ koji se provodi također od 2010. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih, dok je od 2021. nastavak provedbe programa preuzeo Grad Kaštela. Program se provodi u prostorijama dnevnog boravka za starije osobe te je isključivo namijenjen osobama treće životne dobi. Korisnici provode svoje slobodno vrijeme u raznim kreativnim, kulinarskim, kulturnim zabavnim te humanitarnim aktivnostima. Dodatni sadržaj upotpunjuju izradom ručnih radova, organizacijom izleta te obilascima kulturno umjetničkih događanja. Dnevni boravak trenutno broji oko 70 tak korisnika starijih od 65 godina.

U lipnju 2019. Udruga sv. Jeronim je započela s provedbom programa ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA – „OSTANI U SVOM DOMU UZ 50 +“ . Cilj programa je zapošljavanje žena pripadnica ranjivih skupina s ciljem pružanja podrške starijim osobama i osobama s invaliditetom ili nepovoljnom položaju, a koje žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima. Šest žena pripadnica ciljanih skupina u periodu od 24 mjeseca svojim radom i aktivnostima poboljšali su kvalitetu krajnjim korisnicima pri održavanju čistoće stambenog prostora, pomoći pri održavanju higijene, pružanja podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključenje u društvo.

Od lipnja 2020. udruga sv. Jeronim je uz Gradsko društvo Crvenog križa Solin, Udrugu maslinara Kaštela Mastrinka i Vita plus, udruge za palijativnu skrb te gradove Split, Kaštela i Solin partner na projektu namijenjenom aktivnim umirovljenicima kojeg provodi Udruga MI iz Splita. Projekt „Pridruži se – Aktivni u mirovini“  provodi se s ciljem socijalne uključenosti i veće kvalitete života umirovljenika na lokalnoj razini. Projektom je planirano uključivanje 300 umirovljenika koji će na razne načine dobiti besplatne usluge i podršku kroz programe aktivnog starenja sa svrhom  unapređenja zdravlja, očuvanja funkcionalne i radne sposobnosti, osjećaja vrijednosti, smanjenja usamljenosti, međugeneracijske suradnje te društvenog sudjelovanja.  Od početka programa do sada je održano oko 559 radionica te je uključeno oko 300 umirovljenika.

Početkom srpanja 2021. potpisan je Ugovor kojim je započela provedba projekta „Širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi – Grad Kaštela“. Projekt provodi Grad Kaštela s partnerom Udrugom sv. Jeronim kroz 24 mjeseca. Projekt ima za cilj razvijati socijalne usluge u zajednici kako bi se smanjila socijalna isključenost i prevenirala institucionalizacija najranjivijih skupina u društvu. Aktivnostima se namjerava obuhvatiti više ciljanih skupina (mlade do 25 godina, osobe s invaliditetom, i starije od 54 godine), ukupno 40 korisnika, a cilj je svakoj skupini pružiti specifične socijalne usluge koje će im izravno pomoći u ublažavanju teškog stanja populacije (povećati će se njihova mobilnost, smanjiti društvena isključenost mladih kroz organizaciju klupskih aktivnosti, kroz razne edukacije prevladati informacijsku izoliranost, ponuditi razne socijalne usluge savjetovanja i pomaganja predviđena projektom). Među spomenutim aktivnostima valja napomenuti da će kroz projekt biti osigurana prehrana za 20 najugroženijih korisnika s područja grada Kaštela.