Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Grad Kaštela uredio Dudanov park u Kaštel Kambelovcu

Dudanov park u Kaštel Kambelovcu, smješten ispod Ceste dr. Franje Tuđmana, izgleda ljepše nego ikad prije! Ljetna pozornica, prostor za održavanje manifestacija s gledalištem za 180 posjetitelja, stari zdenac, tihi perivoj, dječje igralište, šetnica – samo su dijelovi ovog prekrasno uređenog parka.

Nakon što je krajem 2017. godine uređen Novi park u Kaštel Lukšiću koji je postao pravo kulturno središte, slično se planira i s Dudanovim parkom.

-Zbog neriješenih imovinsko – pravnih odnosa ovaj park je godinama bio zapušten. Srećom, sve smo uspjeli riješiti i pokrenuti radove koji su trajali pola godine tako da imamo još jedan prekrasan park u našem gradu. Na ovoj ljetnoj pozornici će se odvijati kulturni i zabavni sadržaji, oživjet će sam park i postati sastavnim dijelom kulturnog života građana . Vjerujem da će se ovdje već idućeg ljeta održavati brojna kulturna događanja – poručuje gradonačelnik Denis Ivanović.

Vrijednost ove investicije je oko 3 milijuna kuna, od toga 85 posto sredstava je osigurano iz EU fonda, točnije 2.196.054 kuna koja su utrošena u hortikulturu, sustav video nadzora, sustav navodnjavanja, javnu rasvjetu i elektroinstalacije. Preostalih 15 posto sredstava financira Grad Kaštela iz vlastitog proračuna.

Površina parka zauzima gotovo šest tisuća metara četvornih, dužine 125 metara, a ima tihi perivoj, prostor sa sadržajima za djecu, pozornicu na otvorenom, široki travnjak, prostor za masovna okupljanja, zaštitno zelenilo uz novi potporni ogradni zid širine 30 cm od armiranog betona.

Cilj ove investicije je pridonošenje podizanju kvalitete  života građana i promicanju razvoja kulture na području Kaštela. Park je smješten između dvije kolno-pješačke komunikacije, tako da su s obje strane planirani reprezentativni ulazi. Između dva ulaza formira se glavna staza - put kroz park, a ostala površina terena je osigurana za posebna događanja i ugođaje u parku. Cjelokupna površina parka je riješena na način da omogući potrebne pješačke komunikacije, a da se stvore zaštićene prostorne cjeline za različite načine korištenja.