Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Grad Kaštela u samom vrhu gradova u Republici Hrvatskoj po subvencijama za poduzetnike

Prema najnovijim statističkim podacima, Grad Kaštela nalazi se u samom vrhu gradova u Republici Hrvatskoj po subvencijama za poduzetnike. Kaštela se nalaze na četvrtom mjestu kad se gleda rast udjela iz proračuna namijenjenog za subvencije poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, a na petom je mjestu prema povećanju izdvojenih sredstava u odnosu na prethodna razdoblja, piše gradonačelnik.hr.

Povećanje izdvojenih sredstava za subvencije je iznad 800 posto, a više od 600 posto zabilježen je porast udjela iz proračuna Grada Kaštela kada se promatra prethodno trogodišnje razdoblje.

Kao što je vidljivo iz statističkih podataka, Grad Kaštela uvijek je izlazio u susret svim kaštelanskim obrtnicima i poduzetnicima. Od proglašenja pandemije pa sve do danas, predstavnici gradske vlasti redovito su održavali sastanke s predstavnicima obrtnika, ugostitelja i poduzetnika te ih oslobađali različitih vrsta davanja ali i podupirali financijskim sredstvima koliko god je to moguće u okviru zakonskih ovlasti za što je iz gradskog proračuna dosad isplaćeno više od 2 milijuna kuna onim poduzetnicima koji su se prijavili na javni poziv i ostvarili uvjete za bespovratne potpore. Prijavu za dodjelu bespovratnih sredstava mogli su podnijeti mikro i mala poduzeća (do 50 zaposlenih), isključivo trgovačka društva, obrti i samostalne djelatnosti.

Bez obzira na pandemiju koronavirusa, gradonačelnik Denis Ivanović u ožujku je raspisao Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva u 2021. godini koji je usmjeren svim pravnim i fizičkim osobama s područja Grada Kaštela, a u cilju promicanja razvoja poduzetništva i stvaranja povoljne poduzetničke klime. Predmet poziva je dodjela namjenskih, bespovratnih novčanih sredstava iz proračuna kao mjera poticanja razvoja poduzetništva, a ova mjera nije obuhvaćena provedenim istraživanjem portala gradonačelnik.hr.

Također, poljoprivredni proizvođači s područja Kaštela svake godine mogu koristiti financijske potpore za nabavu sadnog materijala u sklopu Programa sufinanciranja nabave sadnog materijala. Osim toga, Gradsko vijeće je nekoliko puta usvojilo odluku o odgodi plaćanja komunalne naknade, odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine za korištenje gradskih prostora, odvoz smeća se nije naplaćivao za vrijeme dok su ugostiteljski objekti bili zatvoreni dok je paušalna naplata odvoza smeća za to vrijeme smanjena za 30 posto.