Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Grad Kaštela neće povećavati paušalni porez za iznajmljivače

Grad Kaštela neće povećavati iznos paušalnog poreza privatnim iznajmljivačima – odlučili su jednoglasno gradski vijećnici na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Naime, gradonačelnik Denis Ivanović je prije gotovo dva mjeseca obećao kako će poduzeti sve da iznos paušalnog poreza ostane isti, a prijedlog je na koncu prihvatilo i Gradsko vijeće.

- Kaštela je grad koji u turizmu raste iz godine u godinu. Nema smisla privatnim iznajmljivačima dodatno zagorčavati život i opterećivati ih visokim porezima. Svima nam je cilj razvoj turizma, a nadam se da će se pozitivan trend porasta broja gostiju nastaviti i dalje – kazao je gradonačelnik Ivanović dodajući da je novim zakonom gradovima i općinama dopušteno povećanje paušalnog poreza za male iznajmljivače do čak 500 %.


Iznos od 300 kuna po krevetu i 350 kuna po smještajnoj jedinici u kampu ili robinzonskom smještaju plaćat će iznajmljivači na području Kaštel Štafilića, odnosno razreda A prema nekadašnjem Pravilniku o proglašavanju turističkih općina.

Novom Odlukom o paušalnom porezu, u Kaštel Starom i Kaštel Lukšiću, godišnji paušalni porez iznosi 255 kuna za krevete i 297,50 kuna u kampovima. U Kaštel Kambelovcu, Kaštel Novom, Kaštel Sućurcu i Kaštel Gomilici paušalni porez iznosi 210 kuna, odnosno 245 kuna za kampove i slični smještaj.

Sve poslove utvrđivanja, evidentiranja, nadzora i naplate i ovrhe u vezi naplate paušalnog poreza obavljat će Porezna uprava Ministarstva financija.

Grad Kaštela ovom je Odlukom odredio visinu godišnjeg paušalnog poreza za sve objekte na svom području, no za one smještajne jedinice čiji vlasnici nemaju prebivalište na području Kaštela, paušalni porez će se plaćati u proračun lokalne zajednice gdje je vlasnikovo prebivalište.