Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Grad Kaštela na trećem mjestu u RH po rastu broja obrtnika

Grad Kaštela nalazi se na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj kad je u pitanju porast broja obrtnika. Naime, podaci Hrvatske obrtničke komore pokazuju da Kaštela bilježe rast od 24 % u broju obrtnika na petogodišnjoj razini čime zauzimaju treće mjesto, odmah iza Dubrovnika i Solina, piše gradonačelnik.hr.

U Hrvatskoj je na kraju travnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Nakon što je, zbog gospodarske krize od 2011. do 2016. godine u Hrvatskoj ugašeno oko 10.000 obrta i izgubljeno 23 tisuće radnih mjesta, obrtnici i mali poduzetnici prevladali su krizu, a brojke posljednjih nekoliko godina ponovo rastu i dokazuju da su upravo oni najvitalniji dio i najveća snaga hrvatskog gospodarstva. Pozitivnim trendovima i povećanju broja obrtnika svakako doprinose i mjere kojima država i jedinice lokalne samouprave potiču samozapošljavanje, otvaranje obrta i njihovo poslovanje, što je dovelo do pravog poduzetničkog booma u posljednjoj godini. U proteklih godinu dana otvoreno je, tako, 5.219 novih obrta, gotovo dvostruko više nego u godini prije toga, kad ih je otvoreno 2.381.

U Hrvatskoj je, tako na kraju travnja ove godine, pokazuju podaci Hrvatske obrtničke komore, bilo aktivno 84.210 obrta koji su zapošljavali 188.028 ljudi, dok ih je godinu ranije bilo 78.991, a zaposlenih u njima 183.586.

Mi smo pak, kao i uvijek, analizirali kakva je situacija u gradovima i koji od njih bilježe najveći rast obrtništva. Općenito, situacija je i tu znatno bolja nego lani pa rast obrtništva u petogodišnjem razdoblju bilježi čak 80 gradova, dok ih je u našoj prošlogodišnjoj analizi bilo tek 57. Kada se, pak, uspoređuju brojke na godišnjoj razini, rast broja obrtnika još je veći i bilježi ga čak 98 gradova.

Na petogodišnjoj razini, daleko i uvjerljivo najveći rast broj obrtnika i dalje bilježi Grad Dubrovnik – čak 38 posto. U Dubrovniku je tako, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva, na kraju 2014. bilo 1.168 obrta, a na kraju prošle godine ih je bilo 1.607. Samo u posljednjih godinu dana, od travnja 2018. do travnja ove godine, Dubrovnik je dobio 179 novih obrtnika, što je rast od 13 posto na godišnjoj razini.

Najveći rast u posljednjih pet godina bilježe, potom, Solin, Kaštela, Donja Stubica, Opatija, Oroslavje, Split, Osijek, Križevci i Vrlika.