Info/Aktualno/Novosti/Članak

Grad Kaštela i tvrtka CEMEX Hrvatska potpisali ugovor o upravljanju prvim reciklažnim dvorištem za građevni otpad na području Splitsko – dalmatinske županije

Gradonačelnik Denis Ivanović i direktor CEMEX-a Hrvatska Velimir Vilović u gradskoj vijećnici u Kaštel Sućurcu potpisali su ugovor o partnerstvu kojim se formaliziraju sve aktivnosti vezane uz gradnju i upravljanje prvim reciklažnim dvorištem za građevni otpad u Splitsko – dalmatinskoj županiji. Naime, Gradsko vijeće Grada Kaštela na svojoj zadnjoj sjednici usvojilo je prijedloge odluka u svezi stjecanja poslovnog udjela u trgovačkom društvu „Reciklator“ sa svrhom izgradnje korištenja i upravljanja reciklažnim dvorištem na području Kaštel Sućurca čija je izgradnja započela krajem studenoga 2020. godine.

- Potpisali smo ugovor o upravljanju reciklažnim dvorištem u kojem je suvlasništvo Grada Kaštela 25 posto. Ušli smo u ovu priču kako bi kontrolirali da se na propisan način odlaže građevni otpad na našem području, a ne s ciljem stjecanja profita. Dobit koja bude ostvarena odlaganjem otpada usmjerit će se u subvencioniranje rada reciklažnog dvorišta kako bi konačna cijena, koju građani Kaštela budu plaćali za deponiranje istog tog otpada, bila što niža – kazao je nakon potpisivanja ugovora gradonačelnik Denis Ivanović.

Prema riječima Velimira Vilovića, direktora CEMEX-a Hrvatska, riječ je o prvoj legalnoj, zakonitoj i održivoj mogućnosti deponiranja građevnog otpada za fizičke i pravne osobe s područja Kaštela te susjednih gradova i općina s područja Splitsko – dalmatinske županije

- Potpisivanjem ovog ugovora formaliziramo sve aktivnosti koje smo poduzeli u proteklih godinu dana kako bismo stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije omogućili legalan i okolišno prihvatljiv način zbrinjavanja građevnog otpada. Otvaranjem ovog reciklažnog dvorišta riješit ćemo jedan od gorućih problema naše lokalne zajednice, a to je smanjenje broja ilegalnih i tzv. divljih odlagališta koja su nastala jer nije postojala alternativa. Naši sugrađani će konačno, već u lipnju, moći adekvatno zbrinuti svoj građevni otpad. Zahvaljujem Gradu Kaštela, našem partneru u ovom projektu, što je prepoznao priliku i uključio se u zajedničko rješavanje ovog problema na korist svih građana naše županije – istaknuo je Vilović.

Po završetku izgradnje novo reciklažno dvorište imat će kapacitet 100 tona po danu, što je na godišnjoj razini 30.000 tona. Smješteno je na zapadnom dijelu bivšega eksploatacijskog polja mineralnih sirovima Sv. Juraj - Sv. Kajo, a obuhvaća površinu od 6300 metara četvornih. U izgradnju i opremanje CEMEX Hrvatska će u prvoj fazi uložiti oko 3 milijuna kuna. Dodatnih 1,5 milijuna kuna uložit će se naknadno u povećanje kapaciteta i daljnje unaprjeđenje učinkovitosti ako to to bude zahtijevalo tržište, to jest potrebe građana.