Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

GKK organizira tradicionalnu uskrsnu radionicu pletenja maslinovih grančica i palminih listova, izrade golubica od srčike divlje smokve i izrade barabana

Gradska knjižnica Kaštela poziva Vas na sudjelovanje u tradicionalnoj radionici pletenja maslinovih grančica, pletenja palmi, izrade barabana i golubica od srčike divlje smokve.

Uoči Cvjetnice, Gradska knjižnica Kaštela u odjelu Gradske knjižnice Kaštela u Kaštel Sućurcu (Dom hrvatskih branitelja, Trg palih za domovinu 1) u srijedu 20. ožujka u 17.30 sati organizira tradicionalnu radionicu pletenja maslinovih grančica i pletenja palmi te izrade golubica od srčike divlje smokve koje se nose na blagoslov na Cvitnicu u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem.

Uz razgovor o uskrsnim običajima i uskrsnu poeziju Miroslava Luketina Sarajčeva, ove godine ćemo polaznike radionice upoznati i s izradom barabana.

Golubica koja se nakon velikog potopa vratila na Noinu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu koja je predstavljala znak prestanka Božje ljutnje i pomirenja s ljudima. Maslinova grančica je i simbol mira jer je upravo s palminim granama i maslinovim grančicama puk pozdravljao Isusa u Jeruzalemu, a Isus je posljednje sate svojega života proveo u masliniku na Maslinskoj gori. Maslinove grančice ukrašene golubicama izrađene na radionici polaznici će odnijeti na blagoslov na blagdan Cvjetnice.

Barabanavanje je korizmeni običaj lupanja šibama o crkvene klupe. Muška djeca su od jasenovih šiba izrađivala barabane, dok su djevojčice na obredu Velikog petka stvarale buku „čvrčajkama“ (umjesto zvonjava zvona), u znak simboličnog protesta protiv Kristove osude i dočaravanja potresa na Golgoti.

Kaštelansku uskrsnu zavičajnu radionicu Gradska knjižnica Kaštela svake godine organizira u sklopu cjelogodišnjeg projekta „Kaštelanska kulturno-povijesna baština“.

Zbog ograničenog broja mjesta, molimo Vas da svoj dolazak najavite na broj telefona 226 001.