Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Kaštela povukla 140 milijuna kuna iz EU fondova

Kako bi građane što detaljnije upoznali s projektima koji se sufinanciraju iz europskih fondova, Grad Kaštela organizirao je dvodnevnu manifestaciju „Dani EU fondova Grada Kaštela“ koja je započela u Đardinu u Kaštel Starom. Ovom prilikom građanima su podijeljene brošure u kojima se nalaze svi projekti u provedbi, kao i oni koji su realizirani u proteklom razdoblju, a financirani su sredstvima iz EU fondova. S građanima je razgovarao i gradonačelnik Denis Ivanović koji je stigao u pratnji svog zamjenika Grgice Benutića

- U zadnje tri godine iz europskih fondova povukli smo 140 milijuna kuna, a riječ je o infrastrukturnim, socijalnim i kulturnim projektima. Posebno bih naglasio projekt promicanja internetske povezivosti u lokalnim zajednicama koji je u fazi izrade, iduće godine započinju radovi i do 2023. godine ćemo na području Kaštela imati puno kvalitetniju i puno bržu internet mrežu – istaknuo je gradonačelnik Ivanović.

- Grad trenutno provodi 13 projekata važnih za razvoj grada, a od tih projekata 11 ih se sufinancira sredstvima iz EU fondova i Grada, dok su ostali sufinancirani iz nacionalnih fondova. Ono što se trenutno provodi su projekti na obnovi i zaštiti kulturne baštine i održivom razvoju. Tu je i koncept pametnog grada, što donosi osuvremenjivanje svih djelatnosti kao i projekti sprječavanja utjecaja plavljenja mora – kazala je voditeljica Odsjeka za provedbu i pripremanje projekata Marijana Mišerda Bajić.

Osim toga, Grad je prije nekoliko godina osnovao Razvojnu agenciju Grada Kaštela koja je bila u stanju mirovanja

- Kad smo osnovali Razvojnu agenciju obećali smo da nećemo trošiti proračunski novac na njezino financiranje već ćemo isključivo koristiti sredstva iz EU fondova. S obzirom da je potrebno puno posla oko same pripreme dokumentacije, a u konačnici i povlačenja sredstava, došli smo u fazu da se Razvojna agencija može samostalno financirati tako da ćemo na idućoj sjednici Gradskog vijeća imenovati ravnatelja Razvojne agencije koja će nakon toga zaposliti i prve djelatnike – najavio je gradonačelnik.

Svi građani koji se žele informirati o projektima koji se financiraju iz EU fondova, mogu doći ove subote 27. ožujka u Kaštel Štafilić ispod Krespo bara na info štand u vremenu od 10 do 13 sati.