Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Hrvatski Sabor u ožujku ove godine donio je Odluku o proglašenju Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a krajem 2019. Zakonom o blagdanima, spomendanima i narednim danima u Republici Hrvatskoj, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga postao je praznik.

Vukovar se proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta jer ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.

Na dane posebnog domovinskog pijeteta odaje se poštovanje prema svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima iz Domovinskog rata te svim hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata, a u širem smislu odaje se poštovanja prema svima koji su dali svoj doprinos za uspostavu i očuvanje Republike Hrvatske kao samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države.

Obilježimo svi zajedno ovaj veliki dan poštujući odluke i mjere Nacionalnog stožera. Važno je odati pijetet žrtvama na dostojanstven način, pridržavajući se epidemiološkog okvira, ne izlažući opasnostima sebe i druge.