Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Članovi šahovskog kluba Petar Sedlar - Pepe sudjelovali na svečanom prijemu u Gradskoj upravi

OSVAJAČI ŠAHOVSKOG KUPA HRVATSKE ZA 2024. GODINU

Članovi šahovskog kluba Petar Sedlar - Pepe osvojili su prvo mjesto na šahovskom Kupu Hrvatske, a to je ujedno i njihov prvi pobjednički trofej u seniorskoj konkurenciji. Bio je to povod za prijem u prostorijama Gradske uprave, na kojem su članovi kaštelanskog kluba, predvođeni predsjednikom Ivicom Brkićem, u razgovoru sa dogradonačelnicom Jadrankom Matok Bosančić i pročelnicom Antonijom Kljajić, prenijeli svoja iskustva i predstavili buduće planove.

Uz predsjednika kluba, na prijemu su sudjelovali i velemajstori Zoran Jovanović, Blažimir Kovačević, Ivan Žaja i Leon Livaić te tajnik kluba Dar Kostović. Šahovski velemajstor Zdenko Kožul, bivši višestruki prvak Hrvatske i trenutni izbornik reprezentacije također je bio dio ekipe koja je osvojila Kup, no bio je spriječen sudjelovati na sastanku. Najmlađi među velemajstorima je Leon Livaić, koji je aktualni prvak Hrvatske,  a on je kao i kolege mu Kožul i Jovanović od ove sezone u kaštelanski klub stigao kao pojačanje.

„Prvi turnir sam odigrao sa šest godina, to je bilo prvenstvo Zagreba, a od tada do sada kada imam 23 godine prošlo je 17 godina muke, truda i rada, ali eto neki rezultati su tu“, rekao je Livaić koji je šah trenira najmanje sat vremena dnevno, a redovito i više.

„Ono što me izuzetno privlači kod šaha je samostalnost, snalažljivost, kreativnost, a najviše to da sam sam odgovoran za svoje poteze i postupke“ , zaključio je Livaić pred kojim je sigurno svijetla budućnost.

Dogradonačelnica Matok Bosančić uručila je Leonu, u ime ostalih članova kluba, vaučer kao mali financijski poticaj, a oni su njoj predali šahovski set koji ju je podsjetio na vrijeme kada ju je otac kao djevojčicu učio igrati šah.

„U Kaštelima često primamo uspješne sportaše, pa mi je izuzetno drago da uz ostale sportske discipline imamo i naše šahiste, jer je šah jedna vještina koja nije baš za svakog, to su posebni ljudi koji su ustrajni i posjeduju veliku moć koncentracije, a manje su poznati u javnosti nego ostali popularniji sportaši, stoga im čestitam“ , poručila je dogradonačelnica.

Ivan Žaja je član je kaštelanskog kluba već pet godina, a s obzirom na nova pojačanja osjeća se kao starosjedilac.

„U službenom turnirskom šahu sam od desete godine, pokojni otac me naučio, potječem iz Aržana gdje sam kao i mnoga djeca u osnovnoj školi počeo igrati šah, a privukla me ogromna količina kombinacija koje jedna mala šahovska ploča može pružiti, kao i natjecateljski duh i želja za dokazivanjem i uspjehom“, rekao je Žaja o svojim šahovskim početcima.

Zadovoljan postignutim uspjehom je i predsjednik Brkić koji je otkrio kako uz seniorsku ekipu imaju juniorski i kadetski uzrast, a odlično funkcionira i škola šaha.

„Mislim da smo postavili klub maksimalno dobro da ima sve osnove da napreduje i dalje, ovaj Kup je samo kruna svega što smo do sad radili, ali očekujem i daljnje uspjehe“ , rekao je Brkić i zahvalio se Gradu na podršci koja je kao i u svakom sportu prijeko potrebna za funkcioniranje klubova.

Kaštelanski šahisti očekuju još poneko pojačanje i napad na titulu prvaka Hrvatske na turniru koji će se na jesen igrati u Malom Lošinju. Dogradonačelnica Matok Bosančić i pročelnica Kljajić poželjele su šahistima puno uspjeha i da se nakon prvenstva vrate u Kaštela sa novim odličjima i tako još jednom potvrde Kaštela kao grad sporta.