Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

„Biti majka, to je najdivnije"

ruza-majcin-danMajčin dan, nastao je u Americi 1877. godine, a postao je službenim danom 30- tak godina kasnije. Utemeljila ga je Anna Jarvis iz Philadelphije.Ona se dugi niz godina brinula o slijepoj sestri i nemoćnoj majci. Nakon majčine smrti pokrenula je kampanju da Majčin dan bude proglašen praznikom na saveznoj razini. Odabrala je i datum – drugu nedjelju u svibnju, te je uvela običaj ukrašavanja zapučka karanfilom – bijelim za osobe kojima je majka umrla, a crvenim i drugih boja za one kojima je majka još uvijek živa. Gospođa Jarvis i njene pristaše zasuli su kongresmene, poslovne čelnike, političare i svećenike pismima tražeći da se uvede nacionalni Majčin dan. U tu je svrhu gospođa Jarvis potrošila cijelo svoje naslijedstvo. No, davno prije američkih aktivistkinja, majkama su slavlja priređivali stari Grci i Rimljani. Također, u 17. stoljeću engleske su majke imale neradnu nedjelju u svibnju.

„Biti majka, to je najdivnije. Majka daje život i ljubav. Biti majka najveće i najpotrebnije je poslanje.
Srce čitavog svijeta jest obitelj, a majka je srce obitelji.“
(Majka Terezija)

Majke imaju neprocjenjivu ulogu u životu svakog čovjeka - kako djeteta tako i odraslog čovjeka.
Majčin dan je prilika da pokažemo svojim majkama koliko ih volimo i cijenimo. Stoga danas nemojte škrtariti na lijepim riječima, a ni djelima, pokažite vašoj majci da je jedinstvena i posebna. Pokažite zahvalnost za svaki poljubac, svaku brigu koju je zajedno s vama brinula, svaki ručak koji je za vas skuhala, a posebno za cjelokupni život koji vam je podarila.
Čestitajte majci njezin dan uz poljubac, zagrljaj. To je ionako jedino što mame žele, da se sjetimo i kažemo im koliko su nam važne i koliko ih volimo.
Svim majkama čestitamo Majčin dan.

Drage majke, veliko vam HVALA za svu nesebičnu ljubav!

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova