Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

Besplatna online radionica za mlade 'Upshift'

 

Da na mladima svijet ostaje, to je posve jasno. Stoga ZABUM (Za budućnost mladih) kao jedinstveni program za adolescente i mlade koji je pokrenuo Ured UNICEF-a za Hrvatsku, svojim brojnim aktivnostima potiče mlade na angažman i sudjelovanje u društvu te ih ohrabruje da budu pokretači dobrih promjena.

Upravo je jedna od aktivnosti programa i trodnevna radionica za mlade UPSHIFT, koju provode Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Hrvatski ured za kreativnost i inovacije (HUKI), a ovoga puta namijenjena je mladima od 13 do 19 godina iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije.

Radionica će se održati online od 4. do 6. veljače, a prijave su moguće putem linka. Sudjelovanje na radionici je besplatno.

Kako bi sudjelovali u radionici, mladi sami okupljaju svoje timove od tri do pet članova te u prijavi opisuju problem koji žele riješiti. Prijave su otvorene do 28. siječnja u 23:59, a konačna lista odabranih timova bit će objavljena na web stranici i društvenim mrežama u ponedjeljak 31. siječnja.

Tijekom radionice sudionici će imati priliku steći nova i primjenjiva znanja i poznanstava dok će tri odabrana tima dobiti financijsku podršku od 7.500 kuna da svoje ideje pretvore u stvarnost.

Cilj je programa UPSHIFT potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i osnažiti mlade kao nositelje društvenih promjena u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM-Za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije (HUKI). Mladi u programu stječu nova znanja i razvijaju vještine za analiziranje i rješavanje konkretnih problema, a najbolji timski projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju svojih ideja. 

U protekloj godini, na UPSHIFT programu sudjelovalo je 272 mladih iz 16 županija. Osmislili su čak 70 projekata, od kojih su 34 ideje dobile priliku za daljnji razvoj i provedbu u lokalnim zajednicama, a UNICEF je u realizaciju projekata mladih do danas uložio 442.500 kuna. Timovi mladih osmislili su inovativna rješenja za probleme u svojim lokalnim zajednicama i projekte društvenog poduzetništva koji su obuhvatili brojna područja, poput obrazovanja, inkluzije putem kulture dijaloga, vršnjačkog nasilja, borbe protiv diskriminacije, mentalnog zdravlja, međugeneracijske solidarnosti, sigurnosti u prometu, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.

Više o projektu i svim kontaktima možete pročitati na web stranici: https://zabum.hr/upshift/