Info/Aktualno/Novosti/Članak
< Povratak

18. Noć muzeja pod nazivom 'Muzeji su važni!'

Muzej grada Kaštela u ovogodišnjoj, 18. po redu Noći muzeja u Hrvatskoj s temom „Muzeji su važni“  predstaviti će publici u prostoru kaštela Vitturi izložbu „Metabolizam“ Alme Čače. Posjetitelji će moći  razgledati i izložbu „Potopljeni Sikuli“ popraćenu stručnim vodstvom te putem VR naočala poći u virtualnu šetnju arheološkim lokalitetom Sikuli.

U stalnom postavu održati će se prezentacija radionice tkanja u sklopu predstavljanja projekta „Dubrovački šudar / dumanjski ubručič“.

U Kaštel Starom u prostoru obnovljene Ville Nike moći će se uz stručno vodstvo razgledati izložba „Villa Nika 1902. – 2022.“.

Kaštel Vitturi, Lušiško Brce 5 – Kaštel Lukšić

18.00 – 22.00 

Prezentacija projekta „Dubrovački šudar / dumanjski ubručič“ / Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi II. kat

predstavljanje

Prezentacija i oživljavanje ručnog tkanja kao i aktivnog sudjelovanja muzejske struke u „poticanju poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama“. Uključivanje više muzeja koji bi u konačnici imali puno pravo intelektualnog vlasništva nad idejom izrade hrvatskog baštinskog suvenira dumanjskih ubručića ili dubrovačkih šudara.

18.00 – 00.00

„Potopljeni Sikuli“ – stručno vodstvo u 19.00 i 22.00 / Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi II. kat

izložba

Izložba „Potopljeni Sikuli“ postavljena je u okviru EU projekta UnerwaterMuse, a prikazuje rezultate istraživanja podvodnog dijela arheološkog nalazišta Sikuli. Brojni nalazi svjedoče o intenzivnom životu na području Resnika od neolitika, kada je ovdje postojalo naselje otvorenog tipa. Tijekom antičkog doba ovdje se nalazilo naselje Sikuli, kojemu se ime spominje i u povijesnih izvorima.

18.00 – 00.00

Virtualna šetnja po Sikulima / Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi II. kat

projekcija – posebni program

Zahvaljujući projektu UnderwaterMuse u okviru stalnog postava Muzeja dostupna je virtualna šetnja po Sikulima. Preko VR naočala posjetitelji mogu razgledati hipotetske rekonstrukcije tri faze egzistiranja nalazišta, od neolitičkog naselja na otvorenom, utvrđenog naselja iz 2. i 1. st. pr. Krista do rimskodobnog pristaništa. Osim preko VR naočala virtualnu šetnju moguće je razgledati i preko totema

20.00 – 00.00  

 „Metabolizam” – otvorenje izložbe Alme Čače u 20.00 / Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi I. kat

izložba

Izložba Alme Čače Metabolizam upućuje na vrijednosti prirodnih ambijenata i povezanosti  čovjeka i njegova prirodnog okruženja. Njezina fascinacija golemim okomitim vapnenačkim hridima viškog zavičaja promeće se u filozofska promišljanja o čovjekovoj nutarnjoj dinamici ali i o čvrstoj ukorijenjenosti, preobražavajući se u vizualni doživljaj i znak.  

18.00 - 00.00

„Villa Nika 1902 – 2022“ – stručno vodstvo u 21.00 / Villa Nika, Kamberovo šetalište 30 – Kaštel Stari

izložba

Izložba je postavljena povodom obilježavanjem 120. godišnjice izgradnje Ville Nike te preseljenjem Turističke zajednice Grada Kaštela iz kaštela Vitturi u obnovljeni objekt koji je zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Cilj postavljanja izložbe je predstaviti Izložbu o njenom vlasniku i vizionaru Petru Kamberu.