ODRŽAN STRUČNI SKUP ČAKAVŠTINA U HRVATSKOM JEZIKU I HRVATSKOJ KULTURI

ODRŽAN STRUČNI SKUP ČAKAVŠTINA U HRVATSKOM JEZIKU I HRVATSKOJ KULTURI

U programu 27. ČAkavske večeri održan je stručni skup za učitelje hrvatskoga jezika i razredne nastave pod nazivom Čakavština u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi čiji je domaćin bila OŠ Bijaći, a organizator Agencija za odgoj i obrazovanje.

Voditeljice skupa bile su Jadranka Domazet i Mirela Majstrović, više savjetnice za razrednu nastavu, koje su bile uključene i u druge aktivnosti organizirane u sklopu obilježavanja 27. ČAkavske večeri: sudjelovale su u radu stručnih povjerenstava za prosudbu literarnog, likovnog i recitatorskog izričaja III. natječaja ČA u versin, riči i pinelu, a pridružile su se i ČAkavskim radionicama za djecu održanima 18. travnja…

Skup je otvorio dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik, koji je pozdravio okupljene i pohvalio dugogodišnji trud u njegovanju čakavštine u Bijaćima. U ime škole domaćina nazočnima se obratila Jadranka Šošić, ravnateljica OŠ Bijaći,  istaknuvši važnost čuvanja jezične baštine te zahvalivši svima koji podupiru projekt ČAkavske večeri. Skupu se obratila i Sandra Zokić, kaštelanska pročelnica za društvene djelatnosti, izrazivši ponos što Grad Kaštela pruža potporu projektima poput ovog. Voditeljica skupa Mirela Majstrović, viša savjetnica za razrednu nastavu, izrazila je dobrodošlicu okupljenima i uvela ih u zanimljiva predavanja.

Izlaganje je započeo dr. sc. Josip Lasić s Filozofskog fakulteta u Splitu zanimljivom temom Od portuna do kantuna: terensko istraživanje lokalnoga govora u nastavi materinskog jezika te je, osvrnuvši se na romanske utjecaje u čakavštini, iznio prijedloge za nove pristupe u poučavanju zavičajnoga govora.

Uslijedilo je predavanje dr. sc. Katarine Lozić Knezović, također profesorice s Filozofskog fakulteta u Splitu, na temu Hrvatsko glagoljsko pisano nasljeđe i čakavština,  zamišljeno kao svojevrsno putovanje kroz hrvatsko glagoljaštvo u kojem se dotaknula veza između svećenstva i kulture te različitih jezičnih utjecaja u hrvatskim glagoljskim tekstovima.

Slikovit presjek čakavske pismenosti i kulture donijelo je posljednje predavanje koje je održao dr. sc. Domagoj Vidović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu. U predavanju pod nazivom Čakavština od epigrafskih spomenika do CD-a progovorio je o humorističnom aspektu starije hrvatske književnosti i popularnoj kulturi.

U programu skupa nastupili su učenici OŠ Bijaći, nagrađeni na netom održanom III. natječaju ČA u versin, riči i pinelu. Ivan Lukas Rušnov (5. c) pročitao je svoj literarni rad Baš je to fantažija, a Lolita Lana Ivaković (7. d) recitirala je pjesmu Tira e mola autorice Vinkice Britvić.