Započelo predstavljanje kaštelanskih priča u Zagrebu | Grad Kaštela

Petak
17.08.2018

Započelo predstavljanje kaštelanskih priča u Zagrebu

7.2.2018 | Novosti

Kaštelanska društva i udruge ovoga tjedna u Zagrebu predstavljaju svoju bogatu povijesnu, kulturnu i enološku tradiciju. U organizaciji grada Kaštela i Turističke zajednice Kaštela, te uz suorganizaciju Društva Kaštelana i prijatelja Grada Kaštela u Zagrebu te Muzeja grada Kaštela, Zagrepčanima će se predstaviti kroz program Kaštelanske priče u Zagrebu koji se sastoji od tri priče.

Pričom o vinu, težacima i nadaleko poznatom kaštelanskom crljenku započelo je predstavljanje kaštelanske kulture i tradicije. Sinoć je u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena izloža “Helenistička reljefna keramika iz Sikula” autorice Ivanke Kamenjarin iz Muzeja grada Kaštela. Izložba će se moći pogledati do kraja veljače i posjetiteljima će nastojati prikazati bogatstvo i raznolikost reljefne keramike pronađene pri istraživanjima helenističke faze naselja Sikuli. Uz izložbu je održano predavanje o povijesti vinarstva i vinogradarstva u Kaštelima, uz degustaciju kaštelanskog crljenka. Autori predavanja su Robi Bralić, Sanja Acalija i Ivan Šuta.

Priču o tradiciji kroz pjesmu i ples Kaštelani će ispričati na Trgu bana Josipa Jelačića, ovoga četvrtka 8. veljače 2018. u 11 sati. Dio bogate glazbene i plesne baštine predstavit će društvo „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca koje vode Marica i Tonči Tadin, dvoje vrsnih poznavatelja glazbe i plesne tradicije, kako Kaštela tako i cijele Hrvatske. Izvest će tradicionalne pjesme i plesove Kaštela u kaštelanskoj promenadi tj. šetnji glavnim zagrebačkim trgom.

Bogata ostavština predaka čuva se i danas kroz tri folklorna društva u Kaštelima, dvije stoljetne limene glazbe, pjevački zbor „Bijaćka vila“, čak osam registriranih klapa od kojih su najtrofejnije klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca i ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića.

Projekt predstavljanja kaštelanskih priča sadrži i priču o ljubavi koja će biti ispričana uprizorenjem predstave Legenda o Miljenku i Dobrili u kazalištu Vidra, ovoga četvrtka 8. veljače 2018. u 20 sati. Predstava će se odvijati prema romanu Marka Kažotića i scenariju Dinka Morovića u režiji i adaptaciji Mladenke Gruica, a sudjelovat će gostujući glumci, KUD Ante Zaninović, kliški uskoci, KUD Karol Woytila i KUU sv. Kliment.

Legenda o Miljenku i Dobrili povijesna je priča je o dvoje mladih iz zavađenih plemićkih obitelji Vitturi i Rušinić. Svađa njihovih roditelja stajala je na putu i konačno presudila njihovoj ljubavi. Pokopani su zajedno u crkvi sv. Ivana u Kaštel Lukšiću gdje i danas stoji natpis: „Pokoj ljubovnikov.“