Utorak
17.07.2018

U Kaštelima svečano obilježen Dan pobjede

5.8.2017 | Novosti

Hrvatska danas s ponosom slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te dan branitelja, a ovaj veliki praznik u četvrtak je obilježen u Kaštelima, prisjećanjem na sve poginule hrvatske ratnike i velikom feštom u organizaciji Hvidre Kaštela, Hvidre Splitsko-dalmatinske županije, ZU Hvidre Požeško-slavonske županije te Grada Kaštela.

Obilježavanje ovog praznika započelo je u jutarnjim satima polaganjem vijenaca pred spomenikom dr. Franji Tuđmanu i u spomen obilježju poginulim braniteljima Kaštela i Kaštelanske zagore te svetom misom u lukšićkoj župnoj crkvi.
Sudionici proslave nazočili su i otkrivanju spomenika poginulim nogometašima Vala, a u poslijepodnevnim satima započeo je svečarski program.

U porat u Kaštel Starom i ove je godine uplovio ratni brod HRM-a, kojeg su sa zanimanjem razgledali brojni Kaštelani i gosti.
U prvim večernjim satima na portu se okupilo više tisuća ljudi, za koje su organizatori pripremili razne delicije Dalmacije i Slavonije. Među gostima bio je i znatan broj osoba iz javnog i političkog života Kaštela i Hrvatske.
Svima njima domaćini su poželjeli ugodno druženje, a sve ih je s pozornice pozdravio izaslanik predsjednice Hrvatske, Ante Deur  te državna tajnica za branitelje, Nevenka Benić, koji su iskoristili prigodu da se zahvale svim braniteljima čija je hrabrost i požrtvovnost bila temelj današnje samostalne Hrvatske.
U zabavnom dijelu programa, koji je vodila Željka Perdić, pjesmom su razgalili srca gostiju klape Sv. Juraj, Cambi i Štorija, dok je najmlađe, uz veliki vatromet,  posebno obradovao nastup jedne od novijih zvijezda hrvatske estrade, Ivana Zaka.

Fešta u Kaštel Starom potrajala je do ranih jutarnjih sati, a bilo je zanimljivo vidjeti kako su se pjesmom i svirkom u proslavu uključili pripadnici Hvidre Požeško-slavonske županije, koji su „iza kantuna“ velike fešte, zabavljali Kaštelane, izvodeći cijeli niz pjesama iz svih krajeva Hrvatske, a dio njihovog nastupa bio je i svojevrsna čestitka Hajduku na uspješno okončanoj utakmici protiv Danaca u Europskoj ligi.

Fotogaleriju pogledajte ovdje.