Subota
22.09.2018

Svjetski dan beskućnika obilježen i u Kaštelima

12.10.2017 | Novosti

Povodom Svjetskog dana beskućnika u Kaštel Kambelovcu volonteri Udruge sveti Jeronim zajedno sa štićenicima o kojima udruga skrbi, uređivali su javne gradske površine sadnjom sezonskog bilja – ružmarina, lavande i cvijeća. Ovom prilikom korisnici kaštelanskog prihvatilišta su posadili 400 sadnica bilja. Time su izrazili želju za brže i kvalitetnije socijalno uključivanje u normalan život. Pomoć je korisnicima Udruge sv Jeronim pružio i Grad Kaštela na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem koji se i sam uhvatio motike i pomogao posaditi sadnice.

– Ovo nije prvi put da sam zajedno s beskućnicima. Prije nekoliko godina sudjelovao sam u osnivanju prihvatilišta za beskućnike koje djeluje u okviru Udruge sveti Jeronim. Želimo poručiti građanima da beskućnik može postati bilo tko, to nisu neki čudni ljudi koji žive tko zna gdje – oni su naša svakodnevnica, sastavni dio našeg društva i zadaća svih nas je pružiti im pomoć. Oni jednostavno nisu imali sreće u životu, no ovim pokazuju da vole i žele raditi kako bi se što prije osamostalili, a mi smo im dužni pružiti ruku – kazao je gradonačelnik Ivanović koji je u proteklih desetak godina vodio Udrugu sveti Jeronim.

U kaštelanskom prihvatilištu za beskućnike trenutno je šest korisnika, a uređuje se još jedna dodatna prostorija kako bi ih se moglo primiti još toliko. Mlađi korisnici se kratko zadržavaju u prihvatilištu jer se brzo osamostale i pronađu posao, dok je starijima nešto teže zaposliti se pa se u prihvatilištu zadržavaju nešto duže.

Vlastiti komunalni pogon osigurao je nabavu sadnica kojom je uređena Obala kralja Tomislava u Kaštel Kambelovcu, a u idućoj akciji uredit će se obala u Kaštel Gomilici.