Nedjelja
24.06.2018

“Revitalizacija dviju kula u Kaštelima”

12.9.2017 | Novosti

U Kaštelima će se od 20. – 30. rujna održavati radionica pod nazivom “”Revitalizacija dviju kula u Kaštelima, Hrvatska”. U kuli na Glavici u Kaštel Sućurcu 26. rujna održat će se Dani otvorenih vrata, dok će dan nakon 27. rujna, Dani otvorenih vrata biti upriličeni u kuli “Lodi” u Kaštel Štafiliću u vremenu od  15 – 18 h. Javna prezentacija pod nazivom “Revitalizacija kulturne baštine – primjeri dobre prakse i rezultati radionice” održat će se u muzejskom prostoru u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu 29. rujna u 18 sati.

Organizator projekta je Grad Kaštela u suradnji sa „Culture Hub Croatia“ – platforma za edukaciju, kreativnost, i razvoj kroz kulturu. Volonteri će kroz 8 radnih dana pregledavati, detektirati i uspoređivati dvije kule – Lodi, Kaštel Štafilić i Glavica, Kaštel Sućurac. Pregledavati će i uspoređivati povijesne čimbenike, načine konstrukcije i upotrebe kroz stoljeća kroz komparativne studije čime će valorizirati raznolikosti arhitektonskog pristupa kroz razvoj Kaštela.

Cilj projekta „Dvije kule“ je osigurati održivost povijesnih lokaliteta sa specifičnim prostornim ograničenjima, i podignuti level i kvalitetu njihove upotrebe, ustanoviti namjenu, iskoristivost u budućnosti kako bi se mogli aplicirati na sredstva fondova Europske unije za iskoristivost i osiguravanje održivosti.
Dvije kule poput dva čuvara, na dvije strane grada, pričaju priču kroz stoljeća.
Sa različitim pozicijama i nejasnom budućnosti u smislu upotrebe stagniraju neispunjenog potencijala, jer ne radi se samo o reprezentativnim građevinama ili urbanim naseljima, i zato je izazov ovog projekta da se iskoristi jednostavnost kako bi se razvila zanimljiva i atraktivna upotreba urbanih spomenika.

European heritage volunteers spada pod „Open house“ institucije koje postoje još od 1985, a od 2012. EHV je koordinator za UNESCO’s World Heritage Volunteering Projects.