Utorak
19.06.2018

Priopćenja Povjerenstva za praćenje stanja okoliša

14.2.2017 | Novosti

Povjerenstvo za praćenje stanja okoliša Grada Kaštela nedavno je prema medijima uputilo dopise koji se referiraju na članke iz tiskovine Slobodna Dalmacija, a o kojim člancima se radi možete pogledati u nastavku.

 

 

Članak – “Karepovac više neće biti gradski škovacin”

Priopćenje Povjerenstva: 

– “U Slobodnoj Dalmaciji od 29.01.2017.godine u članku pod naslovom „Karepovac više neće biti gradski škovacin“, gospodin Jakša Miličić se ponovo na bahati način odnosi prema Kaštelima i ekologiji Kaštelanskog bazena, iskazujući potpuno neznanje problema u gospodarenju komunalnim otpadom.

Iako je godinama dobivao pozamašan honorar od splitskih gradonačelnika kao savjetnik za sanaciju Karepovca, konačni rezultat te sanacije je čista nula. I opet zagovara zastarjele postupke gospodarenja otpadom, koji se temelje na prebacivanju Karepovca u tuđa dvorišta, posebno u „omiljena“ mu Kaštela, u koja je nasadio željezaru, kojom je uz drugu tešku kaštelansku industriju značajno povećao smrtnost stanovništva Kaštelanskog bazena.

Kaštela su za sanaciju Karepovca, ali ne na vlastiti račun. Gradsko vijeće Kaštela je donijelo u četiri navrata Odluke o zabrani spaljivanja komunalnog i opasnog otpada u bilo kojem obliku na svojem području. Prošla su vremena kada je Miličić mogao raditi što i kako hoće. I ne samo on! Opravdana je pobuna stanovništva iz okoliša Karepovca, zbog ugrožavanja zdravlja, ali spaljivati značajan dio komunalnog (opasnog) otpada iz Karepovca u cementarama, kako višekratno predlaže Miličić, znači ravnomjerno posipanje svih stanovnika Kaštelanskog bazena, poglavito Splita, Solina, Kaštela, Klisa, Trogira itd. s najkancerogenijim tvarima poput dioksina, furana, teških metala (živa, olovo, talij, arsen, krom, itd.)

Vrijeme je da se u skladu s direktivama EU-a, osuvremeni gospodarenje otpadom, nastojeći se približiti cilju tzv. „0 otpada“ koliko je to god moguće. Na to nas prisiljava EU svake godine sve više i više. Svi koji odlučuju o načinu gospodarenja otpadom u nas, moraju voditi računa da trebamo čuvati zrak koji udišemo, rijeku Jadro iz koje pijemo, more, i zemlju od koje živimo. Razni interesni lobiji dolaze ovdje po novac i odlaze, a nama i našoj djeci ostaju otrovi iza njihove rabote.”


Članak: Alarmantno upozorenje dr. Jasne Ninčević – Karepovac je ekološka bomba u srcu Grada, a odlagalište u Dicmu zagađuje vodu koju svi pijemo u Dalmaciji!

Priopćenje Povjerenstva:

U Slobodnoj Dalmaciji od 6 veljače, u članku pod naslovom „Ministre, šta čekate? Karepovac je ekološka bomba u srcu Grada“, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, Jasna Ninčević vrši pritisak na ministra Dobrovića, javno ga prozivajući, dijeleći savjete o gospodarenju otpadom, te predlažući što žurniju izgradnju CGO Lećevica smatrajući ga modernim reciklažnim centrom sa svim mjerama zaštite okoliša.

Sumporovodik izvire na Karepovcu otkad se tamo dovozi otpad i okolnii stanovnici ga udišu od tada. Ravnateljica koja se do sada nije oglašavala o ovim problemima kao ni o ugrozi zdravlja od najavljenog spaljivanja opasnog otpada u lokalnim cementarama, sada putem javnih medija traži žurnu sanaciju. Zašto baš sad?

Jasna Ninčević zaboravlja da ju je prije četiri godine Povjerenstvo za praćenje stanja okoliša GV Grada Kaštela, otvorenim pismom upozorilo na neispravnost mjernih postaja AMS1 i AMS2 (u privatnom vlasništvu) za praćenje kvalitete zraka iz kojih NZJZ očitava vrijednosti za procjenu kvalitete zraka, netočnost izmjerenih podataka, te nevjerodostojnost izvješća NZJZ o kvaliteti zraka na području Kaštela i Splita. Osim što su mjerne stanice smještene na neprimjerena mjesta, obuhvat mjerenja (90%) koji je propisan po zakonu, nije poštovan! Ti podaci koristili su se i za pisanja Godišnjih izvješća o praćenju kakvoće zraka na području Republike Hrvatske. Tada je izjavila: „O kvaliteti rada našeg zavoda svjedoče naše reference te ćemo i nadalje sukladno našoj ulozi, odgovorno i nepristrano provoditi zadane nam ciljeve.“ I time odbacila primjedbe Povjerenstva. Osim Povjerenstva, navedene činjenice je utvrdio i Upravni sud u Splitu 2015. godine.

Vezano za kvalitetu rada i nepristranost, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode utvrdilo je 25.04.2014. godine da je NZJZ Splitsko-dalmatinske županije obavljao djelatnost praćenja kvalitete zraka bez dozvole Ministarstva zbog čega je izrađen i optužni prijedlog. Jednako je utvrdio i Upravni sud u Splitu  2015. godine. A zašto ravnateljica Jasna Ninčević nije poduzela radnje koje je kao čelna osoba NZJZ morala poduzeti?

Zagovornici a i protivnici izgradnje CGO Lećevica slažu se da je potrebno (u sušnom razdoblju!) 66 dana da podzemne vode iz Lećevice stignu do izvora rijeke Jadro. CGO nema sustav javne odvodnje te se otpadne vode, među ostalim, namjeravaju ispuštati u krš kroz upojne bunare tj. iskopane jame.. Svi bi se trebali zapitati, pa i ravnateljica Ninčević: „Što nakon 66 dana, kada procjedne vode iz CGO Lećevica stignu do izvora Jadra? Zar neće dolaziti 67, 68 i svaki naredni dan? Hoće li tada voda biti ispravna za piće? Ili ćemo biti prisiljeni kupovati flaširanuvodu iz nekih drugih rijeka?

Očuvanje prirode i okoliša najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske, svatko ima pravo na zdrav život i svatko je dužan u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.

Stoga je vrijeme da se stručnjacima i mjerodavnim institucijama prepusti zaštita okoliša i gospodarenjem otpadom. Politici tu u svakom slučaju nije mjesto, navodi se u dopisu.