Subota
22.09.2018

“Plavi svijet”- srdela hraniteljica u OŠ Bijaći

13.10.2017 | Novosti

U osnovnoj školi Bijaći u Kaštel Novom povodom Svjetskog dana hrane održan je projektni dan na temu “Plavi svijet”- srdela hraniteljica. Tom prilikom održan je program koji je, u suradnji s Marinom Pažanin, Katarinom Radman, Ivanom i Ljiljanom Peran, priredila učiteljica Ivana Lukas Bartulović. Sudjelovali su učenici razredne nastave s prigodnim recitacijama i pjesmama te zbor Bijaćki slavuji pod vodstvom Ivana Cinottija, učitelja glazbene kulture.

Prisutne je pozdravila inicijatorica projekta, ravnateljica OŠ Bijaći Jadranka Šošić i najavila nastavak ove manifestacije pod nazivom Plavi svijet i mogući početak buduće tradicionalne srdelijade u čast srdeli hraniteljici. Manifestaciji su nazočili i zamjenici gradonačelnika Kaštela Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić.

Osim toga, u svim razredima, učenici su sa svojim učiteljima imali sat posvećen srdeli, plavoj ribi koja je nekada davno bila glavni izvor prehrane. Održana su predavanja, power point prezentacije, likovne radionice, kao i radionica u kojoj su djeca izrađivala osnovne ribarske čvorove i savladavala tehnike vezanja osnovnih čvorova koji se koriste u ribolovu.

Tijekom jutra zaposlenici škole i učenici pripremili su srdele na gradelama.Spremale su se i ostale delicije od srdele, pohane, u sauri, pašteta, pogače – viška i komiška, pizze, slane srdele i slani inćuni.

Učenici, članovi EKO – grupe tijekom projektnog dana obišli su malu ribarsku luku u Kaštel Štafiliću i Divuljama gdje su im Ivan Mornar i grupa ribara organizirali posjet ribarskom brodu.