Održana 1. regionalna smotra zborova Canta Dalmatia | Grad Kaštela

Srijeda
15.08.2018

Održana 1. regionalna smotra zborova Canta Dalmatia

11.6.2018 | Novosti

U organizaciji Hrvatskog pjevačkog društva „Bijaćka vila“ – Kaštela, pod pokroviteljstvom grada Kaštela i uz partnerstvo Hrvatskog sabora kulture, proteklog vikenda održana je dvodnevna 1. regionalna smotra zborova Canta Dalmatia u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

Prisutne je na početku pozdravio zamjenik gradonačlenika Grgica Benutić i poručio svima koji su stigli iz različitih djelova Hrvatske da se u Kaštelima osjećaju kao kod kuće i uživaju u kvalitetnoj glazbi, a nastupili su članovi šest zborova iz Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Domaćini su svojim nastupom otvorili smotru, pa su članovi HPD-a „Bijaćka vila“, pod ravnanjem Andre Čale, izveli „Locus iste“ Antona Brucknera, „Sušna zikva na škoju“ Krešimira Magdića te „Kyrie“ Stevea Dobrogosza.

Gosti iz Vodica, zbor „Lira“, pjevačko drruštvo „Mirta“ iz Splita“ i gradski pjevački zbor „Neuma“ iz Drniša, također su se predstavili kaštelanskoj publici, a najbolji zbor će u natjecateljskom djelu predstavljati regiju na državnom prvenstvu, koje će se u listopadu održati u Rovinju.

Prva smotra zborova u Kaštelima nastavljena je stručnim seminarom za dirigente i voditelje zborova, a predavači su bili prof. Vlado Sunko s temom “Ciljana primjena vokalne tehnike pri različitim stilskim i interpretativnim zadatostima odabranog repertoara”, Sara Dodig Baučić, asist.s temom “Važnost upjevavanja u amaterskom zboru”, a prof. Tomislav Veršić govorio je o radu s pjevačima srednjoškolskog uzrasta.

foto:PGK