Subota
22.09.2018

Obilježena 26. obljetnica utemeljenja 141. brigade

13.11.2017 | Novosti

Udruga veterana i prijatelja 141. brigade, 12. studenog obilježila je 26. obljetnicu utemeljenja postrojbe koju su tijekom Domovinskog rata činili brojni mladići i djevojke s područja Splita, Kaštela, Zagore i drugih dijelova Dalmacije.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Malačkoj koje su, između ostalih, predvodili predstavnici Grada Kaštela na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem i zamjenicom gradonačelnika Jadrankom Matok Bosančić. Potom je uslijedilo polaganje vijenaca na Lovrincu, sveta misa u crkvi Sv. Ante na Poljudu, nakon čega je u Časničkom domu u Lori organiziran prigodni domjenak. Prisutinima su se tom prilikom obratili predsjednik Udruge Nediljko Burazin, koji se sjetio poginulih i nedavno preminulih suboraca te splitsko dalmatinski župan Blaženko Boban.

141. brigada HV formirana je Odlukom Predsjednika RH i Vrhovnog Zapovjednika OS RH od 12. studenog 1991. godine, koja je nastala od pripadnika splitske i kaštelanske samostalne dragovoljačke bojne, što su ustrojene iz sastava organiziranih dragovoljačkih Odreda narodne zaštite pri mjesnim zajednicama s područja gradova Splita i Kaštela te drugih organiziranih postrojbi i skupina, koje su tijekom 1991. godine bile angažirane na zaštiti važnijih objekata, na blokadi i oslobađanju vojarni, kao i na pripremama i uvježbavanju za odlazak na bojišnicu i to:

– prvi splitski samostalni dragovoljački bataljun, sastavljen od dragovoljaca iz tadašnjih mjesnih zajednica, a koji postaje 1. bojna 141. brigade

– dragovoljci s područja Grada Kaštela organizirani u dragovoljački bataljun, od kojega nastaje 2. bojna 141. brigade, koja se još nazivala i Kaštelanska bojna

Na ratnom putu 141. brigade život je izgubilo 60 njenih pripadnika.

Odlukom Vrhovnika OSRH 141. brigada HV-a za doprinos u Domovinskom ratu odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog.