Utorak
19.06.2018

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Grada Vukovara

15.3.2017 | Novosti

U Gradu heroju Vukovaru proteklog tjedna, popraćen nizom događanja, obilježen je Dan hrvatskih branitelja grada Vukovara.
Obilježavanje se održava na dan kada je organizirano prvo postrojavanje nenaoružanih odreda  (10.ožujka 1991. g.). Tada je nastala prva nenaoružana postrojba Grada Vukovara koja je sačinjavala približno 2500 branitelja.

Dan branitelja Vukovara održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i Grada Vukovara, uz potporu Ministarstva branitelja, a događaju je uz visoke državne dužnosnike nazočila i sama predsjednica Republike Hrvatske.

Obilježavanje je započelo 08. ožujka izložbom slika i skulptura hrvatskih branitelja umjetnika grada Vukovara u Hrvatskom domu. Sljedeći dan branitelji su posjetili mjesto Bogdanovci, gdje su polaganjem vijenaca u središtu mjesta odali počast svim palim žrtvama, nakon čega je uslijedila i sveta misa te kulturno-umjetnički program i zajedničko druženje.
Središnja proslava održana je 10. ožujka i započela je polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju, a nakon svete mise u crkvi Svetih Filipa i Jakova, priređena je i svečana akademija u Hrvatskom domu.

U ime Grada Kaštela događaju je nazočio i zamjenik gradonačelnika Zoran Bonacin, kojem je uručena plaketa za Grad Kaštela dodijeljena od strane Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Vukovara za iskazani doprinos i pomoć u radu.