Subota
22.09.2018

Obilježavanje Dana neovisnosti Republike Hrvatske

6.10.2017 | Novosti

U Kaštelima je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća službeno obilježen Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Obilježavanju su, uoči obljetnice, nazočili gradonačelnik Denis Ivanović, zamjenici gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić i Grgica Benutić, predsjednik Gradskog vijeća Ivan Udovičić, članovi udruga proizišlih iz Domovinskog rata, te osobe iz društvenog i političkog života Kaštela.

Vijence su položili roditelji poginulih branitelja, predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga te predstavnici Grada Kaštela i to najprije pred spomenikom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u K. Lukšiću, a nakon toga i pred Spomen križem poginulim braniteljima na Malačkoj.

Nakon polaganja vijenaca gradonačelnik je predvodio molitvu za poginule branitelje i na kraju svima čestitao Dan neovisnosti naše domovine.

Dan neovisnosti obilježava se 8. listopada, na dan kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, čemu je prethodio istek tromjesečnog moratorija hrvatske Ustavne Odluke o samostalnosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. Odluka nije stupila na snagu zbog zahtjeva Europske zajednice sa ciljem da se kriza pokuša riješiti mirnim putem. Istog dana isteka moratorija zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore.

Sljedeći dan Sabor je donešenom Odlukom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.