Video: Kaštelanske priče osvojile zagrebačku publiku | Grad Kaštela

Petak
17.08.2018

Video: Kaštelanske priče osvojile zagrebačku publiku

12.2.2018 | Novosti

Kaštelanska društva, udruge i glumci osvojili su srca zagrebačke publike prilikom predstavljanja svoje bogate povijesne, kulturne i enološke tradicije. U organizaciji Grada Kaštela i Turističke zajednice, uz suorganizaciju Društva Kaštelana i prijatelja Grada Kaštela u Zagrebu te Muzeja grada Kaštela, Zagrepčanima su se predstavili kroz program “Kaštelanske priče u Zagrebu”. Program je obuhvatio priče o vinu, tradiciji i ljubavi.

Najviše pažnje izazvala je ljubavna priča o Miljenku i Dobrili koja je predstavljena na daskama kazališta Vidra. Predstava je izvedena prema romanu Marka Kažotića i scenariju Dinka Morovića u režiji i adaptaciji Mladenke Gruica, a sudjelovali su gostujući glumci, KUD Ante Zaninović, kliški uskoci, KUD Karol Woytila i KUU sv. Kliment.

Pred publikom među kojom su bili predstavnici društvenog i političkog života Kaštela i Zagreba, među kojima i brojni saborski zastupnici te čelnici Grada Kaštela predvođeni gradonačelnikom Denisom Ivanovićem, nastupilo je šezdesetak glumaca, a priču Miljenka i Dobrile utjelovili su mladi glumci – Pere Eranović i Ana Perković.

Legenda o Miljenku i Dobrili istinita je povijesna priča o dvoje mladih iz zavađenih plemićkih obitelji Vitturi i Rušinić iz druge polovine 17. stoljeća. Svađa njihovih roditelja stajala je na putu i konačno presudila njihovoj ljubavi. Pokopani su zajedno u crkvi sv. Ivana u Kaštel Lukšiću gdje i danas stoji natpis: „Pokoj ljubovnikov”.

– Ovo je jedan lijepi način na koji promoviramo našu bogatu kultunu baštinu i to izvan granica Kaštela. Legenda o Miljenku i Dobrili jedan je od najvećih kaštelanskih bredova i na promociji te ljubavne priče zasigurno ćemo raditi i dalje – kazao je ovom prilikom gradonačelnik Denis Ivanović.

Istoga dana na glavnom zagrebačkom trgu, Kaštelani su se Zagrepčanima predstavili pričom o tradiciji. Tom prilikom su članovi KUD-a Ante Zaninović, pod vodstvom Tonća i Marice Tadin, na Trgu bana Jelačića, izveli cijeli niz kaštelanskih i dalmatinskih plesova, među njima i Kaštelansku četvorku, a zainteresiranoj publici na kraju nastupa zajedničkom pjesmom poručili „Dođi u Kaštela“.

Događanja o predstavljanju kaštelanskih priča u Zagrebu započela su izložbom „Helenistička keramika iz Sikula“, autorice Ivanke Kamenjarin, koju je u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu organizirao Muzej grada Kaštela. Megarske čaše, kao važan nalaz arheoloških iskopavanja na Resniku, povezali su arheologiju i kulturu proizvodnje i konzumacije vina na području Kaštela pa je nakon izložbe održano predavanje na temu kaštelanskih vina s naglaskom na crljenak kaštelanski kojeg su prisutni mogli i degustirati.

– Ovo je bila jedna dobra i uspješna ideja, predstaviti Kaštela kroz priče koje Kaštela i obilježavaju i prezentirati naš grad kao turističku destinaciju, koja ima mnogo toga za ponuditi i domaćim gostima – kazala je direktorica Turističke zajednice, Nada Maršić.

U organizaciji cijelog događanja u metropoli sudjelovali su mnogi. Veliki doprinos dali su članovi Društva Kaštelana i prijatelja Kaštela u Zagrebu, a posebno Kaštelanka Silvana Oruč Ivoš.

Posljednje izdanje Kronike grada Kaštela posvećeno je upravo kaštelanskim pričama u Zagrebu

Pogledajte fotografije manifestacije