Subota
22.09.2018

Izvrsna kakvoća mora na kaštelanskim plažama

12.3.2018 | Novosti

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko dalmatinske županije dao je konačne godišnje rezultate ocjene kakvoće mora na području Kaštela. Da je more sve čišće na kaštelanskim plažama, dokazuju i pozitivne ocjene temeljene na službenim analizama i hrvatskoj Uredbi o kakvoći mora te EU direktivi o kakvoći vode za kupanje.

Sedam kaštelanskih plaža ocijenjeno je ocjenom izvrstan, a istu ocjenu dobile su i prema EU direktivi. To su plaže Baletna, Puntica, Šulavi, Resnik, Gabine, Palace i Miljenko i Dobrila. Prema Uredbi, četiri plaže, Kamp, Torac, Gojača i Đardin ocjenjene su kao zadovoljavajuće, a prema EU direktivi zadovoljavajuća je kakvoća u prošloj godini bila na Gojači i Đardinu, a na Kampu i Torcu more je bilo dobro.

Na području cijelog Jadrana more je redovito uzorkovano na 953 lokacije, a godišnje ocjene, prema hrvatskoj Uredbi o kakvoći mora pokazale su da je na 96,01 posto plaža more bilo izvrsno, na 2,73 posto plaža ocjena je bila dobro, dok je na osam plaža kakvoća mora bila zadovoljavajuća i na četiri nezadovoljavajuća. Nezadovoljavajuće su bile plaže u Rijeci, Crikvenici, Zadru i u Gradacu.

Prema EU direktivi ocjene imaju blaže kriterije, pa tako ni jedna hrvatska plaža u prošloj godini nije dobila nezadovoljavajuću ocjenu kakvoće mora.